Ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού – Ανακοινώνονται μέτρα στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ!

Ποια είναι τα συμπτώματα της JN.1 - Αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Must Read

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία μετά την εορταστική περίοδο και με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης και των αναπνευστικών ιών γενικότερα να είναι ραγδαία, φτάσαμε πάλι στο σημείο όπου οι ειδικοί προειδοποιούν, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων και την Κυβέρνηση να προχωρά στις σχετικές αποφάσεις, παρότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ίσα-ίσα όλες οι κινήσεις της είναι προσανατολισμένες στη διάλυσή της.

Όπως προανήγγειλε μέσω του ANT1 η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εντός της ημέρας ο ΕΟΔΥ θα βγάλει ανακοίνωση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούν παιδιά και γονείς.

Το αν θα έχουμε πάλι «υποχρεωτικότητα» είναι άγνωστο, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι -προς το παρόν- θα γίνουν συστάσεις, οι οποίες θα αφορούν και όλους τους πολίτες, για να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να φορούν μάσκα.

 

Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 309 εισαγωγές στα νοσοκομεία (την 1η Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 172, στις 2 Ιανουαρίου 262), ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε απλές κλίνες είναι 1.392.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 άτομα.

Η κ.Αγαπηδάκη είπε ακόμα ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δηλαδή σε ετήσια βάση.

Η JN.1 covid

Η παραλλαγή JN.1 covid είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και πλέον έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Τα συμπτώματα της JN.1

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  • Βήχας,
  • πονόλαιμος,
  • πονοκέφαλος,
  • μυικοί πόνοι,
  • πυρετός,
  • απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  • καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  • κόπωση,
  • εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  • δύσπνοια και
  • ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή (31,1%),
  • βήχας (22,9%),
  • πονοκέφαλος (20,1%),
  • αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  • μυϊκός πόνος (15,8%),
  • πονόλαιμος (13,2%),
  • προβλήματα ύπνου (10,8%),
  • ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This