«Πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες τα κρούσματα στρεπτόκοκκου – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Must Read

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η έξαρση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου στην χώρα μας και κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος τύπου Α (iGAS) έχει οδηγήσει 21 ανθρώπους στον θάνατο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Αναλυτικότερα, 87 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί μέσα σε ένα χρόνο, εκ των οποίων οι 39 από αυτούς είναι ενήλικες και τα 48 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 10 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο διάστημα τα θανατηφόρα περιστατικά ήταν 21 συνολικά, εκ των οποίων 9 παιδιά και 12 ενήλικες.

Τελευταίος θάνατος, που όμως δεν έχει προσμετρηθεί στην καταμέτρηση, είναι αυτός του 4χρονου παιδιού από τη Θάσο, το οποίο κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, έχοντας προβληθεί από στρεπτόκοκκο και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

«Παραμένει μυστήριο πως κάποιοι οργανισμοί παραμένουν τόσο ευάλωτοι»

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής και Εντατικολόγος Τάσος Χατζής, διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων «Αγία Σοφία» επί σειρά δεκατιών, η τελευταία έξαρση του στρεπτόκοκκου (iGAS) του ξυπνά οδυνηρές μνήμες από παλαιότερες εποχές.

«Αυτή η ιστορία μου τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών», είπε μιλώντας στο iatropedia.gr και συνέχισε:

«Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες και να έχεις επίσης, ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι, τα οποία ούτε καν κόλλησαν. Ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πως κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσει ο κηδεμόνας με τον γιατρό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Σε κάθε περίπτωση, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντικοί παράγοντες, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This