Παραμένουν οι λάθος συντάξεις

Με εξώδικο που έστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα στον επανυπολογισμό για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου»

Must Read

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να πείσει ότι έχει λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα του Ασφαλιστικού, η πραγματικότητα είναι πως -με τη βοήθεια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- το σημαντικότερο έργο της είναι πως κατάφερε να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που κατέβαλλαν επί σειράν ετών συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, δεν έχουν μέχρι στιγμής αντίκρισμα, καθώς δεν λαμβάνουν την προσαύξηση που δικαιούνται στη σύνταξή τους.

Γι’ αυτό και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έστειλε στον ΕΦΚΑ άλλο ένα εξώδικο, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης του «νόμου Κατρούγκαλου».

Οπως επισημαίνεται, με τον σχετικό νόμο (ν. 4387/2016) δίνεται η ευκαιρία να επανυπολογιστούν και αυτές οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις προς τον φορέα από συνταξιούχους που ζητούν αντί για 2η σύνταξη να υπάρξει προσαύξηση στην υπάρχουσα (εφαρμογή του νόμου).

90 παραδείγματα

Στο εξώδικο αναφέρονται τα παραδείγματα 90 συνταξιούχων που είναι μέλη του δικτύου, τα οποία έχουν προβεί σε σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος.

Τα ερωτήματα που θέτει το ΕΝΔΙΣΥ είναι τα εξής:

*Πώς ο ΕΦΚΑ δηλώνει ότι αξιοποιεί τον «συμφερότερο τρόπο» υπολογισμού, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

*Πώς έχει γίνει ο διαχωρισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης;

*Ο επανυπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με το 0,075% της προσαύξησης στο σύνολο των παράλληλων ετών ασφάλισης;

*Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ επικαλείται την έκδοση λογισμικού για τον υπολογισμό της παράλληλης σύνταξης, υπάρχουν διαφορές στις συντάξεις που εκδίδονται με αίτηση μετά τις 13/5/2016 και έχουν υπολογιστεί με τον «νόμο Κατρούγκαλου»;

*Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον παλαιότερο και τον νεότερο τρόπο υπολογισμού;

Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι, για τα 90 μέλη του που συμπεριλήφθηκαν στο εξώδικο, ο ΕΦΚΑ όφειλε να απαντήσει αναλυτικά στα ανωτέρω ερωτήματα εντός δύο μηνών, κάτι που δεν συνέβη.

Το δίκτυο θεωρεί ότι έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωρά και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση» του 2020, χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα ως βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση  λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.

Ζητά συνάντηση

Η οργάνωση των συνταξιούχων προτείνει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, ώστε να ενημερωθούν για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των δύο κύριων παράλληλων συντάξεων από 1/1/2019 και μετά, για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This