Αλαλούμ στα Πανεπιστήμια με τις καταλήψεις εν μέσω εξεταστικής – Ανακοινώσεις από ΑΠΘ και ΕΚΠΑ

Πού θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εξετάσεις και πού θα πάρουν αναβολή

Must Read

Ένα «χάος» όχι μόνο στα Πανεπιστήμια, αλλά και στα σχολεία έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού με αφορμή τις καταλήψεις που γίνονται, οι φοιτητές χάνουν την εξεταστική τους.

Στη Νομική σχολή του ΑΠΘ οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους φοιτητές να πάνε στις εξετάσεις παρά την κατάληψη και τους κατέστησαν σαφές ότι μάθημα που δεν θα εξεταστεί σε αυτήν την εξεταστική, δεν θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Από την πλευρά του, το τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ μετέφερε εξετάσεις για το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ ζήτησαν να σταματήσουν οι καταλήψεις, καθώς πλήττουν την λειτουργία των πανεπιστημίων και την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η απόφασης της Νομικής σχολής ΑΠΘ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνέλευση της Σχολής μετά από συζήτηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, αποφασίστηκαν κάποιες ενέργειες.

«Πρώτον, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ υπηρετεί στο σύνολό του το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, ώστε οι απόφοιτοι της Σχολής να εξοπλισθούν με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να βρουν τη δουλειά που τους αξίζει και που ν’ αντανακλά και να επιβραβεύει το υψηλό επίπεδο των προσόντων και των χαρισμάτων τους, χάρη στα οποία φοιτούν σ’ αυτή τη Σχολή», αναφέρεται και συμπληρώνεται:

«Δεύτερον, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών της απ’ όπου κι αν προέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, η παρεμπόδιση της συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών στις εξετάσεις τους συνιστά μέτρο υποβάθμισης των παρεχόμενων σπουδών, τη στιγμή που ολοκληρώθηκε επιτυχώς το χειμερινό εξάμηνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος». 

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η Συνέλευση, ανακοινώθηκε πως η Νομική Σχολή αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε θέμα κρίνουν σκόπιμο, ατομικά ή συλλογικά. «Αυτή η διαμαρτυρία, ωστόσο, δεν μπορεί να φτάνει στα άκρα, σε σημείο που να παρεμποδίζει φοιτητές και φοιτήτριες να εξεταστούν στα μαθήματά τους, βλάπτοντας ζωτικά συμφέροντά τους, πέραν του δικαιώματός τους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», επισημαίνεται, ενώ η Συνέλευση καταλήγει τονίζοντας:

«Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισε ομόφωνα: α) να καλέσει όλους και όλες τους εξεταζόμενους και τις εξεταζόμενες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής να προσέρχονται κανονικά στις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες για να εξεταστούν στα μαθήματά τους της τρέχουσας εξεταστικής και β) να καταστήσει σαφές ότι μάθημα που δεν εξετάζεται κατά την τρέχουσα εξεταστική, δεν θα μπορέσει να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, διότι η Σχολή μας δεν έχει την πολυτέλεια, λόγω του μεγάλου αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων, αφενός, και του μεγαλύτερου αριθμού των ενεργών φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο, αφετέρου, να μεταθέτει την εξεταστική περίοδο κατά το δοκούν, πρώτον, διότι δεν υπάρχουν αίθουσες διαθέσιμες για κάτι τέτοιο και, δεύτερον, διότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του επόμενου εξαμήνου, ώστε να διενεργηθεί κανονικά το πρόγραμμα σπουδών στις 13 προβλεπόμενες εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην εξεταστική του Ιουνίου».

Ενημέρωση για την εξεταστική στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Στον αντίποδα, το Συμβούλιο της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στη συνεδρίαση που έκανε την Δευτέρα, έλαβε υπόψιν του τις αποφάσεις των Συνελεύσεων των φοιτητών και αποφάσισε ότι οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων των Τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη (δηλ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και Κοινωνιολογίας),  που είχαν προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 22/1/2024 και Τρίτη 23/1/2024, θα μεταφερθούν στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στα Τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη (δηλ. Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Οικονομικών Επιστημών και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), οι μέρες θα αναπληρωθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά στα Τμήματα που οι εγκαταστάσεις τους δεν τελούν υπό κατάληψη (δηλ.  Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου), οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Ανακοίνωση πρυτάνεων

Τέλος, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας.

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», αναφέρουν και καταλήγουν:

«Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη τη στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This