Κορυφώνεται η ψυχρή εισβολή στην χώρα – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για χιόνια και «τσουχτερό» κρύο

Σε κλοιό κακοκαιρίας πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας - Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Must Read

Αισθητή έχει κάνει την…«παρουσία» της ήδη από νωρίς το πρωί η νέα ψυχρή εισβολή, που «χτυπά» την χώρα και συνοδεύεται από χιονιά και «τσουχτερό» κρύο, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η χώρα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια. Σήμερα, Δευτέρα, θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις, σε περισσότερες περιοχές και το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο, Τρίτη.

«Λευκό τοπίο θα δουν οι κάτοικοι της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη Μαγνησία θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα», αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open και συνεχίζει:

«Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα)».

Όπως εξηγεί, χιόνια θα πέσουν και στην Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η κακοκαιρία θα γίνει αισθητή και σε Κυκλάδες και Κρήτη. Βέβαια, προσοχή χρειάζεται και στο Αιγαίο, όπου οι βοριάδες θα προσελκύσουν τα επίπεδα θύελλας. Αύριο και την Τετάρτη δεν αποκλείεται να έχουμε και απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

«Όσον αφορά στον καιρό της Αττικής, πιθανότατα θα καταγραφεί βροχή ή χιονέρο σε πιο χαμηλό υψόμετρο και τα χιόνια θα εστιάσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ίσως πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα, δηλαδή από τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, την Άνοιξη και πιο βόρεια από το απόγευμα – βράδυ και στη συνέχεια. Οι θερμοκρασίες μάλιστα σε αυτές τις περιοχές ευνοούν την χιονόστρωση από σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο, Τρίτη», επεσήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και συνέχισε:

«Το κύμα κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει τη Θεσσαλονίκη και ίσως υπάρξει χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8-9 βαθμούς». 

«Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προβλήματα σε τμήματα της Εθνική Οδού»

Ο ίδιος έκανε σαφές πως αύριο κορυφώνεται το κύμα κακοκαιρίας και θα αγγίξει και ημιπεδινές περιοχές. «Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προβλήματα σε τμήματα της Εθνική Οδού, που συνδέει την Αττική με τη Λαμία, ιδιαίτερα από το ύψος της Μαλακάσας και πιο βόρεια. Επίσης, οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και την Πελοπόννησο και την Αρκαδία, όπου χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή», διευκρίνισε και συμπλήρωσε:

«Χιόνια θα δούμε και στο ανατολικό Αιγαίο, με ασθενείς χιονοπτώσεις και στον Έβρο, ενώ μεγάλο όγκο χιονιού θα δεχτεί και η Κρήτη στα 600-700 μέτρα».

Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε πως στην Αττική, από Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και πιο βόρεια φαίνεται πως μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε χιονοπτώσεις. «Προσοχή χρειάζεται και σε Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα, ‘Ανοιξη, Κρυονέρι, Καπανδρίτη. Μπορεί να υπάρξουν και χιονοπτώσεις μεταξύ Αμαρουσίου – Κηφισιάς αλλά πιθανώς δεν θα οδηγήσουν σε χιονόστρωση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον Κιθαιρώνα καθώς αναμένεται μεγάλος όγκος χιονιού, με μεγάλη διάρκεια», κατέληξε ο μετεωρολόγος του Open.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, που κάνει σαφές πως η βασική διαταραχή του καιρού αναμένεται αύριο, Τρίτη. «Στους 3 πρώτους χάρτες παρουσιάζονται οι αναλύσεις των χαρτών 500hPa , 850hPa και Επιφανείας και στον τελευταίο οι μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας (ραδιοβολήσεις) που έγιναν στις 20012024/0000UTC. Τα παραπάνω δεδομένα θα βοηθήσουν σημαντικά όλους τους επιχειρησιακά εμπλεκομένους φορείς και η #ΕΜΥ αυτό το διήμερο θα εκτελέσει πολλές έκτακτες μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) και συνεχίζει:

«Σας ενημερώνουμε ότι τα χθεσινά προγνωστικά επιβεβαιώνονται από τις σημερινές μετρήσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εκτιμάται ότι η βασική διαταραχή θα περάσει από την χώρα μας την Τρίτη. Το μεσημέρι που θα γίνει η επικαιροποίηση του εκτάκτου θα έχουμε πληρέστερη εικόνα».

Σε κλοιό κακοκαιρίας η Εύβοια

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται ήδη από το πρωί αρκετά χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Πυκνό χιόνι πέφτει στην Κερασιά του Δήμου Μαντουδίου και στο χωριό Κοκκινομηλιά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Στα λευκά ντυμμένα είναι και τα ορεινά χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων ενώ στον Άγιο η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Χιονόπτωση έχουμε αυτή την ώρα και στην Κερασιά του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Για τον λόγο αυτό επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο.

 

Χιονοθύελλα στην κορυφή του Πηλίου

Τα «δόντια» της δείχνει η κακοκαιρία και στο Πήλιο, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές της Μαγνησίας.

Μάλιστα, στις Αγριόλευκες βρίσκεται σε εξέλιξη χιονοθύελλα, για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρο ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων του. Στην συνέχεια και δεδομένων των καιρικών συνθηκών θα γίνουν νέες ανακοινώσεις.

Μέτρα προστασίας από την Πολιτική Προστασία

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ η ΕΜΥ έχει επικαιροποιήσει το έκακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε, η Πολιτική Προστασία δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες.

Αρχικά, επισημαίνει πως οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα, πρέπει να προμηθευτούν με υλικά θέρμανσης, τρόφιμα και φάρμακα για αρκετές ημέρες. Ομοίως, οι πολίτες πρέπει να μεριμνήσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

«Αν την ώρα της χιονόπτωσης βρίσκεστε στο σπίτι, διατηρήστε το ζεστό και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα. Αν θελήσετε να βγείτε έξω, φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Μην αφήσετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα για να παίξουν στο χιόνι», αναφέρει η ΠΠ και συνεχίζει:

«Αν τα χιόνια σας βρουν στο αυτοκίνητο, αλλάξτε πορεία εάν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση. Σε όλους τους δρόμους είναι σημαντικό να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Να αποφεύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Εάν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σας, παραμείνετε σε αυτό. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά κάθε ώρα και να διατηρείτε την εξάτμιση καθαρή από τα χιόνια».

Στους εξωτερικούς χώρους

Σε ό,τι αφορά στους εξωτερικούς χώρους, η Πολιτική Προστασία τονίζει πως οι πολίτες ειδικά κατά την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας οφείλουν να ντυθούν με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ. «Να φορέσετε επίσης ζεστές, αδιάβροχες μπότες. Το τελευταίο ρούχο που θα βάλετε, προτιμήστε να είναι αδιάβροχο. Αν τα χιόνια σας βρουν σε εξωτερικό χώρο και χιονίζει πολύ, πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα. Γενικώς να προσέχετε τις μετακινήσεις σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο», επισημαίνει η Πολιτική Προστασία και καταλήγει:

«Όταν χιονίζει, είναι προτιμότερο να μετακινήστε στη διάρκεια της ημέρας και από κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνετε επίσης κάθε φορά τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Στην πόλη να προτιμάτε τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σχολεία

Προς το παρόν, έχει ανακοινωθεί πως θα παραμείνουν κλειστά τα ακόλουθα σχολεία του δήμου Παλλήνης: 2ο Δημοτικό Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος. Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση. Με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την μεταφορά μαθητών, δασκάλων, καθηγητών κλπ.

Δεν θα ανοίξουν σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο) λόγω καιρικών συνθηκών με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Ψαθά. Λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος μετά από ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, για εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στην περιοχή όπου βρίσκονται το 2ο Δημοτικό Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1ο  Λύκειο Παλλήνης, δε θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες του Δήμου σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:15 π.μ., λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Με απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Ιωάννη Λιάση, τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν στις 09:15 π.μ., λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This