Τέλος στα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας

Τα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Must Read

Νέες αλλαγές ενόψει!

Την κατάργηση έκδοσης και προσκόμισης πιστοποιητικών από τον πολίτη σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τον μεγάλο αριθμό -μηνιαίως- της έκδοσης πιστοποιητικών δημοτολογίου.

Μόνο τον Δεκέμβριο εκδόθηκαν 176.645 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, 41.070 πιστοποιητικά γέννησης, 1.087 πιστοποιητικά ιθαγένειας, 12.203 πιστοποιητικά εγγύτερων, 9.868 ληξιαρχικές πράξεις γάμου, 18.700 ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, 1.460 ληξιαρχικές πράξεις συμφώνου συμβίωσης, 11.813 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, 33.306 αντίγραφα ποινικού μητρώου, 1.984 δηλώσεις απώλειας ταυτότητας, 1751 ονοματοδοσίες, 997 δηλώσεις βάπτισης και 250 άδειες πολιτικού γάμου.

Τα πιστοποιητικά που ισχύουν σήμερα και εκδίδονται είναι εκατοντάδες, προερχόμενα από πληθώρα φορέων της δημόσιας διοίκησης. Μέσω gov.gr και ΚΕΠ έχουν εκδοθεί τελευταία 4 χρόνια περισσότερα από 8.600.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και περισσότερα από 2.000.000 πιστοποιητικά γέννησης. Χωρίς να υπολογίζονται όσα έχουν εκδοθεί από τους ίδιους τους δήμους.

Τα πιστοποιητικά εξάλλου που αναμένεται να σταματήσουν να εκδίδονται για τους πολίτες, καθώς δεν θα είναι απαραίτητο είναι τα πιστοποιητικά δημοτολογίου, όπως: γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, ιθαγένειας. Στα σχέδια του υπουργού, Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι να εκδίδονται αυτόματα και να αντλούνται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς ηλεκτρονικά, για λογαριασμό του πολίτη, με σκοπό να περιοριστεί η (ψηφιακή) γραφειοκρατία.

Όπως έχει τονιστεί, το επόμενο βήμα που ετοιμάζει το υπουργείο είναι από την διακίνηση πιστοποιητικών να υπάρξει η διακίνηση δεδομένων, με την σύμφωνη άδεια και έγκριση του πολίτη, ο οποίος θα λαμβάνει ένα sms και θα απαντά καταφατικά, δίνοντας το οκ στην δημόσια υπηρεσία να «τραβήξει» τα στοιχεία του.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να προχωρήσει η διαδικασία, αφού γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια υπουργεία. Ζητούμενο είναι η κατάργηση να ξεκινήσει, αφού πρώτα δοθεί ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Για την στρατηγική κατάργησης έκδοσης και προσκόμισης των πιστοποιητικών δημοτολογίου από το gov.gr, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, αυτή βασίζεται στην διευκόλυνση των πολιτών, στην εγκαθίδρυση πιο φιλικού κράτους για τους Έλληνες, πιο ευέλικτης δημόσιας διοίκησης με λιγότερη γραφειοκρατία, της επίλυσης των περιπτώσεων όπου η υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, αλλά και της εφαρμογής της αρχής «Μόνο ‘Απαξ», που θα διακινεί πληροφορίες και όχι σφραγίδες.

Ο σχεδιασμός κατάργησης και προσκόμισης πιστοποιητικών αναμένεται να συντελέσει και στην εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες. Είναι ένα καινούριο βήμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This