Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές στις 15/2 – Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας αύριο Δευτέρα

Ψηφιακά οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη τμημάτων

Must Read

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ήδη ανακοίνωσαν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ημέρα όπου το επίμαχο νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ για αύριο, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 902.gr, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας, ο πανελλαδικός συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας αύριο Δευτέρα, στις 12:00, και νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την ερχόμενη Πέμπτη.

Μέσα στην εβδομάδα, εξάλλου, οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.  Όπως αναφέρουν, συμμετέχουν και στηρίζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα, ενώ θα λάβουν μέρος και στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, ημέρα όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Τηρώντας, εξάλλου, την υπόσχεση τους ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, το Σάββατο 24 του μήνα.

Η σχετική ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα! Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη απορριφθεί. Απαιτούμε να μην κατατεθεί! Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί!

Για πάνω από ένα μήνα, σε όλη την χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε ένα δίκαιο αγώνα! Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των εργατικών σωματείων και όλη η κοινωνίας είναι μαζί μας!

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! – Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο αλλά ο αγώνας μας τους χάλασε τα σχέδια! Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας μας κλιμακώνεται. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο το λαό.

Ο Υπουργός παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που θα γίνει σύντομα!

Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας. Η κρατική καταστολή δεν μας τρομοκρατεί αντιθέτως μας πεισμώνει! Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει “παράνομο” τον αγώνα και τους φοιτητές “εγκληματίες” επειδή διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί όνειρα και δικαιώματα από τη νεολαία. Οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας.

Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

Η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ ολοκληρώνει το έγκλημα στις σπουδές μας και προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμμαχός της είναι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και με την στάση τους συναινούν σε αυτή την πολιτική. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Η κυβέρνηση τη μόνη επιλογή που δίνει στους νέους και τις οικογένειές τους είναι το «που θα ακουμπήσουν τα χρήματά τους», οδηγώντας οικογένειες σε δάνεια και χρέη ακόμα και για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αν τους ένοιαζε η φυγή νέων, θα αναβάθμιζαν τα δημόσια ΑΕΙ, θα καταργούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, θα αύξαναν την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Δεν θα δεχτούμε την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών μας! Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού και την αναζήτηση «αυτοχρηματοδότησης» των ιδρυμάτων μέσα από δίδακτρα, ανταποδοτική λειτουργία και κατάργηση της όποιας δωρεάν φοιτητικής μέριμνας, αλλά και συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων που δεν θα ανταπεξέρχεται οικονομικά. Αντίστοιχες συνέπειες θα υπάρχουν και στις αλλαγές στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχα ακόμα ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται μπροστά τους, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας προς όφελος των κερδών τους.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους απέναντι στην ακρίβεια.

Απαιτούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας αντί να ξοδεύονται 7 δις κάθε χρόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων, και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που φωνάξαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, στην πανελλαδική απεργία, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό, στις 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην μετριέται η ανθρώπινη ζωή ως “κόστος”, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του “πάμε κι όπου βγει”.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών, των μαθητών μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα – με βάση τις ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την “Μπολόνια”.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους.

Κατάργηση της ΕΒΕ.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για παρεμπόδιση αναπροσαρμογής των εξετάσεων. Να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας.

Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητές! Η καταστολή δεν θα περάσει.»

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ertnews.gr, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο, ώστε να μη χαθεί η χρονιά.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This