Κραυγή αγωνίας από τους μελισσοκόμους: «Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι»

Περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις, την ώρα που η παραγωγή έχει μειωθεί ως και 70%

Must Read

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι μελισσοκόμοι, που φέτος βλέπουν έντρομοι την παραγωγή τους μειωμένη ως και 70%.

Όπως εξηγούν, οι καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης τροφής. Παράλληλα, η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 11 το βράδυ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, είναι ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή. Σαφώς, οι παράγοντες του κλάδου κάνουν αναφορά και στο σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής, την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Τα αιτήματά τους

Οι μελισσοκόμοι ζητούν να:

  • μπει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού
  • αρθού οι πυροσβεστικές διατάξεις
  • αρθούν οι περιορισμοί από τοπικούς δασάρχες
  • μειωθεί το κόστος παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο
  • υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς

«Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι»

Όπως εξηγεί, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος, οι παράγοντες του κλάδου ζουν από τα δάση, για αυτό μκαι είναι οι προστάτες τους.

«Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού. Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά», επισημαίνει, αναφερόμενος στις ελληνοποιήσεις και συμπληρώνει:

«Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού (…) και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».

Ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό που ζητούν οι μελισσοκόμοι είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής. «Είναι απλά θέμα βούλησης. (…) Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι», τονίζει και καταλήγει:

«Στη Θεσσαλία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες μελισσοσμήνη, δεν έχουν λάβει στο 100% την αποζημίωση. Ζημιά από τις πλημμύρες στην Φθιώτιδα, που την έχουμε ξεχάσει εντελώς, και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This