Προειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ για τις διαφημίσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη στο Διαδίκτυο

Προσοχή στα deepfake βίντεο!

Must Read

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με ξένες αστυνομικές Αρχές, Europol, Interpol κ.ά. προειδοποιεί για περιπτώσεις απάτης μέσω Διαδικτύου και διαφημίσεις προϊόντων με Τεχνητή Νοημοσύνη. Εσχάτως έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός απατηλών διαφημίσεων στα social media και δικτυακούς τόπους με επενδυτικά προγράμματα ή «θαυματουργά» φάρμακα και σκευάσματα, τα οποία δήθεν προωθούν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα (πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.ά.).

Συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με AI εφαρμογές (Deepfake). Eμφανίζονται επιφανή πρόσωπα να προτρέπουν τους πολίτες να επενδύσουν σε προγράμματα υψηλής απόδοσης (κρυπτονομίσματα, χρυσός, πετρέλαιο κ.ά.) ή να διαφημίζουν σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας, δυνητικά επικίνδυνα για την δημόσια Υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Ειδικότερα:

Για απάτες με επενδυτικές υπηρεσίες

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο Διαδίκτυο που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.
  • Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.
  • Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.
  • Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις προτού πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.
  • Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.
  • Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό, στο σύνδεσμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1
  • Να διατηρείτε επιφυλάξεις εάν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές προτού κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick
  • Απευθυνθείτε στην Αστυνομία εάν πέσατε θύμα απάτης.

Για τα «θαυματουργά» φάρμακα

  • Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας
  • Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
  • Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται στο Διαδίκτυο είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
  • Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές μόνον όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνον όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
  • Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από την διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει στον δικατυακό τόπο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο http://www.eof.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This