«Σαρώνει» την Ευρώπη η ιλαρά: «Οφείλεται στους αντιεμβολιαστές» -Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί

Τα στοιχεία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί με αφορμή την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας εν πολλοίς πως οφείλεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλέσει επιδημία και στην Ελλάδα, όπως δηλάδη και σε 40 χώρες του εξωτερικού με χιλιάδες κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε τρεις επιδημίες ιλαράς (2005, 2010 και 2017) καταγράφηκαν 4.151 κρούσματα με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να αφορά Ρομά (56,9%). Παράλληλα, η νόσος έπληξε και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, ενώ παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών.

Βέβαια, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως εξηγεί η Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας – Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με τις τρεις επιδημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα από το 2004 έως σήμερα, δεν επηρέασε τον ευρύ πληθυσμό και δεν μπήκε ποτέ στους παιδικούς σταθμούς.

«Είχαμε την επιδημία του ’18 η οποία δεν πέρασε στον ελληνικό πληθυσμό, στις μέσες οικογένειες παρά μόνο σε μειονότητες και ειδικούς πληθυσμούς. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολύ μεγάλη επιδημία δεν είδαμε να πιάνει τις γειτονιές της Αθήνας. Δεν είδαμε ας πούμε στο Παγκράτι, στην Ηλιούπολη, στο Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή να μπαίνει δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς των μέσων οικογενειών του ελληνικού αυτόχθονα πληθυσμού», είπε αρχικά η καθηγήτρια και συνέχισε:

«Η επιδημία εκδηλώνεται σε Ρομά ανεμβολίαστα παιδιά κι από τον ελληνικό πληθυσμό είχε πιάσει σε μη μειονοτικό πληθυσμό ενήλικες που ήταν μερικώς εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Δεν μπήκε στους παιδικούς σταθμούς να δημιουργήσει θέματα. Και τα υπόλοιπα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Δεν έχουμε στην Ελλάδα νοσηλεύσει μέχρι στιγμής παιδί με ιλαρά».

Η εμβολιαστική κάλυψη

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς, την ώρα που εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1.687), στην Αυστρία (172), στη Γαλλία (111), στη Γερμανία (72), στο Βέλγιο (70), στην Πολωνία (32), στην Ιταλία (27), στην Ισπανία (12) και στη Σουηδία (11). Αυξημένα κρούσματα ιλαράς καταγράφονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου στο εξωτερικό εξαιτίας των αντιεμβολιαστών, κίνημα που γιγαντώθηκε κυρίως εντός της πανδημίας. «Είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου η επιδημία στην Αγγλία και έχουν επιδημία και στις ΗΠΑ επειδή έχουν θύλακες που ο κόσμος αρνείται τον εμβολιασμό, ιδίως με το MMR κι έχει υπάρξει κατά καιρούς μεγάλη αμφισβήτηση με τα εμβόλια. Κι αυτό πληρώνουν. Και στη Βρετανία το ίδιο. Έχουν θύλακες ατόμων που δεν εμβολιάζονται», εξήγησε, μιλώντας στο iatropedia.gr και κατέληξε:

«Δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας εδώ στην Ελλάδα. Είναι μειονοτικοί πληθυσμοί, οι οποίοι κι αυτοί με την πρόσφατη επιδημία το 2017- 18 έχουν αποκτήσει ανοσία. Αν βέβαια αποδειχθεί ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά ανεμβολίαστα περιστατικά σε παιδιά και στους Ρομά, γιατί τώρα από το ’18 πέρασαν ήδη 5 με 6 χρόνια, ενδεχομένως να έχουμε πάλι πρόβλημα».

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, με νέες οδηγίες της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα ζητά να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίου MMR όλα τα παιδιά και οι έφηβοι, ανάλογα με τις οδηγίες ανά ηλικία. Ομοίως και οι ενήλικες, με δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Ακόμη, βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με 1 δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This