Διαμαρτυρήθηκαν φοιτητές για την αστυνομική παρέμβαση στη Νομική του ΑΠΘ

Μετά την παρέμβαση είχε γίνει ανακατάληψη!

Must Read

Την αντίθεσή τους στην αστυνομική παρέμβαση που έγινε το πρωί στο κτίριο της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκειμένου να λήξει η κατάληψη εκδήλωσαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστήμια και κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.




Νωρίτερα, λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του κτιρίου της Νομικής, έγινε ανακατάληψή του από φοιτητικές ομάδες.

Ανακοίνωση για όσα συνέβησαν εξέδωσε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, καθ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναφέροντας ότι μετέβη ο ίδιος το πρωί στο κτίριο της Νομικής, καθώς πληροφορήθηκε την εξελισσόμενη αστυνομική επιχείρηση και ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο αξιωματικό της επέμβασης ότι «σκοπός τους ήταν να εκκαθαρίσουν το κτίριο από την κατάληψη, χωρίς προσαγωγές φοιτητών-ριών και ότι θα αποχωρούσαν σύντομα, όπως κι έγινε».




Ο κ. Ζαρωτιάδης κοινοποιεί σχετικό βίντεο, όπου -όπως σημειώνει- φαίνεται ότι «στις 06:51, ακριβώς πίσω από τις συντεταγμένα αποχωρούσες αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσε πειθήνια και με ζηλευτή τάξη μια ομάδα περί των 25 “ταραχοποιών κουκουλοφόρων” και διερωτάται “ποιος ο λόγος αυτής της πρωινής «επεμβατικής γυμναστικής”, καθώς το κτήριο, αφού “εκκαθαρίστηκε”, ακολούθως, λογικό κι επόμενο, ανακαταλήφθηκε από τις φοιτήτριες και φοιτητές κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων».

Απευθύνει, δε, έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση «να σταματήσει την τακτική όξυνσης και σύγκρουσης».

Το χρονικό

Σε ανακατάληψη του κτιρίου του τμήματος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν φοιτητές, μετά την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας νωρίτερα, για τη λήξη της κατάληψης.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων μόλις είδαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποχωρούν, προχώρησαν στην ανακατάληψη της Νομικής. Η κατάληψη γινόταν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων φοιτητών για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές τονίζουν ότι η κατάληψη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως αύριο, όποτε θα πραγματοποιηθεί συνέλευση φοιτητικών συλλόγων για τις επόμενες κινήσεις τους. 

Το χρονικό 

Νωρίς το πρωί η Ελληνική Αστυνομία εκκένωσε το κτήριο, απομακρύνοντας τους καταληψίες ώστε να προχωρήσει κανονικά η εξεταστική των φοιτητών. Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Παναγιώτης Γκλαβίνης, δήλωσε νωρίτερα σχετικά με την πρωινή επέμβαση των ΜΑΤ πως «Η επιχείρηση ήταν απολύτως ειρηνική και δεν συνελήφθη κανένας φοιτητής, που ήταν μέσα, απλώς άνοιξε το κτήριο κι αποδόθηκε στους νόμιμους χρήστες του». «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των φοιτητών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας», επισήμανε ο κ. Γκλαβίνης. Ωστόσο στη συνέχεια, φοιτητές προχώρησαν στην ανακατάληψη του κτηρίου, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This