Εξαιρετικά επιτυχημένο αποδείχθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι αγρότες και οι υποστηρικτές τους από ολόκληρη τη χώρα που βρέθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα ξεπέρασαν τους 8.000, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 10.000 διαδηλωτές, την ώρα που τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που κατέκλυσαν την περιοχή ήταν περίπου 160-200.
Αρκετοί από τους αγρότες θα διανυκτερεύσουν πάνω στα τρακτέρ τους, ακολουθώντας την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Οι εργάτες γης δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ωσότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τονίζοντας πως πρόκειται για αγώνα επιβίωσης για τον πρωτογενή τομέα.
Αργά το βράδυ, οι συνάδελφοί τους που μετακινήθηκαν με πούλμαν (112 τον αριθμό!) άρχισαν να αποχωρούν, ενώ όσοι κατέφτασαν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο κατά τις 11 το πρωί για τις περιοχές τους, συντεταγμένα όπως έφτασαν. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, η Τροχαία κατεύθυνε τα τρακτέρ στην Αμαλίας, ώστε να είναι ομαλή η αναχώρησή τους. Κατόπιν ανακοίνωσε ότι έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Το κλίμα στο συλλαλητήριο ήταν αγωνιστικό, οι αγρότες διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» και κρατώντας πανό, ενώ όλα κύλησαν ομαλά, με εξαίρεση μια μικρή αναστάτωση που προκλήθηκε όταν ένας εκ των διαδηλωτών λιποθύμησε και χρειάστηκε να διακομισθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου, όμως, διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Οι αγρότες, οι οποίοι μετά από έναν περίπου μήνα στα μπλόκα ανά τη χώρα, επέλεξαν να κορυφώσουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας, μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα, ανέφεραν ότι ζητούν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων δεν αρκούν. Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν δε στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους, εξάλλου, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Μεθαύριο κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Την Πέμπτη 22/2 θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ανά τη χώρα, όπου οι αγρότες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Οι παραγωγοί ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ένα νέο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».
- Δείτε επίσης: Οι αγρότες στο Σύνταγμα: Χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας στο μεγάλο συλλαλητήριο – «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»