Την Τετάρτη «παραλύει» η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία – Τι ισχύει με ΜΜΜ

Στο έδαφος όλες οι αεροπορικές πτήσεις – Χωρίς ταξί η Αθήνα 27 και 28/2

Must Read

Στον δρόμο «κατεβαίνουν» και πάλι χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα και σωματεία την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και με αιτήματα κατά της ακρίβειας και αυξήσεις μισθών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έλαβαν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και η Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος. Χωρίς ταξί τα μείνει η Αττική την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία. Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ανακοίνωσαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία, τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας ΚυκλοφορίαςΣυγκεκριμένα, κανένα αεροπλάνο δεν θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της χώρας την ερχόμενη Τετάρτη και κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή μόνο αεροδιακομίδες.

Ώρες και πορείες

  • Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ είναι για 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος
  • Το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων είναι στις 10:30 στα Προπύλαια μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς
  • Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι επίσης για τις 10:30 στα Προπύλαια

Παράλληλα, δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις για το τι θα γίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά μόνο τα ταξί. Ωστόσο, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα είναι δυνατόν να κινηθούν στην Πανεπιστημίου ή στην οδό Σταδίου, ακόμα και αν δεν προκηρυχθεί συμμετοχή στην απεργία. Όσο για το μετρό, συνήθως, σε ημέρες πανελλαδικής απεργίας, κάνει στάσεις εργασίας και όχι 24ωρη απεργία προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των διαδηλωτών. Έτσι, δεν αποκλείεται να ανοίξει για κάποιες ώρες. Επίσης, είναι πιθανό να κλείσουν σταθμοί του μετρό με εντολή της Αστυνομίας, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ 

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός
  • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Στις 28/2/2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Στις 28/2/2024 απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα), ενώνοντας τις φωνές μας ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Χωρίς ταξί  

Δεν θα κινηθούν τα ταξί για δύο ημέρες στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Επίσης, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ενώ στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής, εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, και οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Επίσης, οι καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της 28ης του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This