Απεργία ΑΔΕΔΥ: «Χειρόφρενο» σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 28/2 – Ακινητοποιημένα αεροπλάνα και πλοία

Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία, η οποία ξεκινά αύριο, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου

Must Read

Η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται οι συμμετοχές στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπίπτει με την μαύρη επέτειο του εγκλήματος στα Τέμπη, καθώς πέρα από το Δημόσιο, έχουν αποφασίσει να απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Ειδικότερα, με βάση τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, το Μετρό την Τετάρτη θα παραμείνει ακινητοποιημένο, ενώ, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένων και των Προαστιακών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ και Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγοί), ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου με αφορμή (και) το γεγονός ότι συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ασύλληπτη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην πρωτεύουσα, την Τετάρτη οι πολίτες θα μείνουν χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ για 24 ώρες, καθώς στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν τα εξής επτά σωματεία:

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία, «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους. Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια “φωνάζουν” προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι «ζητούν:

  • άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.
  • ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.»

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά, στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α. οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία, καθώς εκτός της Τετάρτης θα τραβήξουν χειρόφρενο και αύριο, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας τους προς το Υπουργείο Μεταφορών. Μεταξύ των αιτημάτων των ιδιοκτητών ταξί είναι η μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ταξί στο 13% και η άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026.

Χωρίς αεροπλάνα και πλοία για 24 ώρες

Την Τετάρτη, επίσης, από και προς ελληνικά αεροδρόμια δεν θα εκτελείται καμία πτήση, καθώς στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ). Ως εκ τούτου, δε θα εξυπηρετείται καμία πτήση πλην των απολύτως απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ.) και των υπερπτήσεων, με τις αεροπορικές εταιρίες να καλούν όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να γίνουν τυχόν αλλαγές σε άλλες ημερομηνίες.

Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου η απεργία της ΕΕΕΚΕ να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, με την απόφαση να αναμένεται σήμερα, έπειτα από εντολή της κυβέρνησης.

Τέλος, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα παραμείνουν δεμένα, καθώς η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) προκήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ συνεχίζει εντατικά την ενημέρωση, την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας για τις 28/2.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΔΣ επισκέπτονται καθημερινά τα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου στα οποία θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία.

Η ανταπόκριση του κλάδου στο κάλεσμα μας είναι καθολική γεγονός που προμηνύει ότι κανένα πλοίο στα προαναφερόμενα λιμάνια δεν θα λύσει κάβους και κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί κατά το χρόνο που ισχύει η απεργία μας.

Η απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αποτελεί την απάντηση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία συσσωρεύει και οξύνει τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα.

Κορυφαία προβλήματα της περιόδου που διανύουμε είναι η ακρίβεια με την αλματώδη αύξηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια και σε πλήθος υπηρεσιών που καταβροχθίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Τα αιτήματα μας:

Είναι απαίτηση μας να παρθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, να υπογραφούν παντού ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, να αντιμετωπισθούν τα εργασιακά προβλήματα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα στους συνταξιούχους, να σταματήσει η φοροληστεία στα εισοδήματα μας!

Καλούμε τα ΜΜΕ να σταματήσουν την ιδιότυπη σιωπή τους και να προβάλλουν την απόφαση μας για απεργία ώστε να ενημερωθεί το επιβατικό κοινό και όλοι οι χρήστες των Ακτοπλοϊκών και πορθμειακών συγκοινωνιών.

Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24.»

Συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στην 24ωρη απεργία

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/02/24 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν.

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για το Δημόσιο συμμετέχουν, επίσης, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, με την ΟΛΜΕ να καλεί σε συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και οι τραπεζοϋπάλληλοι, σύμφωνα με απόφαση της ΟΤΟΕ. Σε ό,τι αφορά δε στους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οργή προκαλεί το γεγονός ότι η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία για τις 17 Απριλίου, γυρνώντας την πλάτη ακόμα και στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Αντιθέτως, 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς κ.λπ.), αλλά και ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία.
Στην εν λόγω κινητοποίηση συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις 10.00 έως τις 14.00.

Σημειώνεται ότι το κεντρικό σύνθημα της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 28 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις που έλαβαν Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, είναι «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της, με την συγκεκριμένη απεργία η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:

«Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

  • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Αμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This