ΑΠΘ: Δεν έγινε καμιά επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

Δεν υπήρξε καμιά διαρροή ραδιενέργειας επισήμανε ο πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας

Must Read

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος».

Με εντολή προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία), από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΑΠΘ, δεν υπήρξε καμιά διαρροή ραδιενέργειας και δεν έγινε καμιά προσπάθεια παραβίασης της θωρακισμένης πόρτας, στην οποία φυλάσσεται ένας «υποκρίσιμος» αντιδραστήρας στο ΑΠΘ, ο οποίος χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως έγραψε η εν λόγω εφημερίδα. Αυτό επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, καθώς κι άλλοι διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα περί απόπειρας επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Οπως αναφέρει, δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού και λέει κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε καμία παραβίαση του χώρου όπου βρίσκεται ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.

«Ο αντιδραστήρας που υπάρχει είναι υποκρίσιμος εκπαιδευτικός αντιδραστήρας, που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, είναι μικρός αντιδραστήρας. Επίσης, δεν πρόκειται να σημειωθεί ανάφλεξη, διότι ποτέ δεν μπορεί να φτάσει σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την Ελληνική Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό, και το μόνο που έγινε πριν από ενάμιση μήνα, από ό,τι μ’ ενημέρωσαν, είναι πως η πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο είχε ένα παραβιασμένο λουκέτο. Αλλά δεν υπήρχε καμία παραβίαση του χώρου και, φυσικά, δεν τίθεται θέμα για διαρροές και αναφλέξεις» είπε ο κ. Φείδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This