Το χρονικό της πτώσης του F-16: Παίρνει εξιτήριο ο πιλότος που έπεσε στη Ψαθούρα

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

Must Read

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα, Πέμπτη 21/3, από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορία, ο 29χρονος Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την πτώση του F-16 στη θαλάσσια περιοχή στη Ψαθούρα. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

 




 

Ο πιλότος, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι καλά στην υγεία του, και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα. Έπρεπε να μείνει για νοσηλεία ένα 24ωρο για προληπτικούς λόγους. Τού έχει γίνει πλήρης απεικονιστικός έλεγχος με αξονική και μαγνητική τομογραφία που βγήκαν καθαρές. Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του και η οικογένειά του και μάλιστα, στους οποίους παραχωρήθηκε ένα δωμάτιο δίπλα σε αυτό που νοσηλεύεται ο 29χρονος υποσμηναγός. Αυτό που έχουν καταγράψει οι συνομιλίες του πιλότου είναι ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά. Στη συνέχεια, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει, και αφού επέτυχαν όλες τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος με την προσθαλάσσωσή του να γίνεται με επιτυχία. Καθοριστική για την διάσωση του πιλότου ήταν η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν στην εκτίναξή του από το αεροσκάφος. Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο με το οποίο ο πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα όπου περίμενε πάνω από 1,5 ώρα για τη διάσωσή του λόγω των ιδιαίτερα κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο. Τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια εκπαιδευτική άσκηση, έχοντας απογειωθεί από τη Λάρισα συνέχισαν να πετούν σε χαμηλή πτήση προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν επαφή με τον πιλότο, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 13:33, όταν ήχησε ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις κατέπεσε ένα μονοθέσιο F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πιλότος εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο πιλότος περισυνελέγη αρχικά από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια. Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη. 

 

 




 

Ο πιλότος έκανε έγκαιρη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, άνοιξε το αλεξίπτωτο και έπεσε στην θάλασσα. Αμέσως, τα υπόλοιπα μαχητικά του σχηματισμού έδωσαν τις συτεταγμένες του σημείου που έπεσε το F-16 στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, στην Λάρισα. Το ΕΚΑΕ άρχισε άμεσα να συντονίζει την επιχείρηση και μέσα σε πέντε λεπτά επικοινώνησε με την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου. Από εκεί, μετά από περίπου 15 λεπτά, απογειώθηκε το ελικόπτερο Super Puma, δηλαδή περίπου στις 13.50. Το ελικόπτερο έκανε περίπου 15 λεπτά να φτάσει στην περιοχή της Ψαθούρας. Όταν έφτασε στην περιοχή, το Super Puma δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τον πιλότο, καθώς υπήρχε έντονος κυματισμός στην θάλασσα και η λέμβος του είχε παρασυρθεί πιο μακριά από τις συντεταγμένες που είχαν δώσει οι πιλότοι. Αν και ήταν μάρτυρες στην πτώση, οι πιλότοι των υπόλοιπων μαχητικών του σχηματισμού δεν κατάφεραν να κρατήσουν για αρκετή ώρα οπτική επαφή με τον 29χρονο υποσμηναγό.

 




 

Τελικά, το Super Puma κατάφερε να τον εντοπίσει 50 λεπτά αργότερα, δηλαδή περίπου στις 3 το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η διάσωση του πιλότου έγινε στις 15.02. 

 

 




 

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης χάραξε πορεία η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ σε μεγίστη ετοιμότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

 




 

Διαβάστε ακόμα:

Συντριβή F-16: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο πιλότος που πάλευε μιάμιση ώρα σε ανοιχτή θάλασσα 

Κατέπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα – Εγκατέλειψε ο πιλότος 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This