Απογευματινά χειρουργεία: Στα «κάγκελα» γιατροί και νοσηλευτές – Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οργισμένες ανακοινώσεις από ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ

Must Read

Την ώρα που τα απογευματινά χειρουργεία μετατρέπονται σε καθημερινότητα για αρκετά νοσοκομεία της χώρας, οι αντιδράσεις μαίνονται, με ιατρούς και νοσηλευτές να δηλώνουν την αντίθεσή τους σχετικά με το νέο εγχείρημα του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο όχι μόνο για υποστελέχωση, αλλά και για τεράστιες ελλείψεις, που οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας 12:00-15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ) συντάσσει προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ (5/2/24) με την οποία πρόσφατα, η επέκταση της πρωινής λειτουργίας των χειρουργείων έγινε νόμος του κράτους. Τα μέλη της Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν πως θα παρεμβαίνουν νομικά και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων συνεχίζονται. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες υγείας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 και ώρα 13.30 στο υπουργείο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ

Στο ίδιο μέτωπο συντάσσεται και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια χειρουργεία, αύξηση κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Ακόμη, αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. «Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Στους δρόμους και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Ενεργά συμμετέχουν στη στάση εργασίας και οι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι οποίοι ζητούν από τους συναδέλφους τους να παραστούν στην κινητοποίηση που θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

«Η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, αποτελεί περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια, τα εμπόδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού γιγαντώνονται και οι υγειονομικοί καλούνται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για λίγα ψίχουλα παραπάνω», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων», καταλήγουν στην οργισμένη ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This