ΕΛΣΤΑΤ για Κέντρα Υγείας: Μειώθηκαν οι γιατροί, αυξήθηκαν οι νοσηλευτές – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Must Read

Μειώθηκαν αισθητά το 2022 οι γιατροί που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας, σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο συνολικός αριθμός των Κέντρων Υγείας το 2022 ανήλθε σε 311.

Αντίθετα το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ενώ σημαντική αύξηση εντοπίζεται και στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την Απογραφή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της ετήσιας απογραφικής έρευνας Θεραπευτηρίων, έτους 2022.

Κέντρα Υγείας: Γιατροί

Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας παρουσίασε μείωση κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, αύξηση παρατηρείται το 2022 σε σχέση με το 2021 στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου κατά 9,9% και 4,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες το 2022 σε σχέση με το 2021, με μεγαλύτερες μειώσεις στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας κατά 12,2% και 8,2%, αντίστοιχα.

Κέντρα Υγείας: Νοσηλευτές

Παράλληλα, το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 3,0% στο σύνολο της Χώρας. Συγκεκριμένα, αύξηση παρατηρείται κατά το 2022 σε σχέση με το 2021 σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες, με σημαντικότερη αυτή στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών με 11,2% και 9,3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά 9,8%.

Το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας παρουσίασε μείωση το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 1,2% στο σύνολο της Χώρας. Σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται το 2022 σε σχέση με το 2021 στις Περιφέρειες της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου κατά 15,8% και 6,7%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας κατά 23,3% και 6,8%, αντίστοιχα.

Ιατρικά μηχανήματα

Σε ό,τι αφορά στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας παρατηρήθηκε αύξηση το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 3,3%. Συνοπτικά, η εικόνα έχει ως εξής:

Πρωτοβάθμιες Δομές: Κατανομή ανά Υγειονομική Περιφέρεια

Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην Αττική (57 κέντρα), στην Κεντρική Μακεδονία (46 κέντρα), στην Πελοπόννησο (30 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (29 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (10 κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (11 κέντρα).

Στον πίνακα 3 παρουσιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, στα Τοπικά Ιατρεία, στα Περιφερειακά Ιατρεία (πολυδύναμα και ειδικά) και στις Το.Μ.Υ. για το έτος 2022, ανά Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ).

Την ίδια στιγμή η ΕΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα και την «ακτινογραφία» των θεραπευτηρίων στην Ελλάδα για το έτος 2022. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατά το 2022 το μεγαλύτερο ποσοστό (51,7%) των θεραπευτηρίων ήταν ιδιωτικά. Συγκεκριμένα, το 64,9% των θεραπευτηρίων ήταν Γενικά, το 31,7% Ειδικά διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολογικά, Νευροψυχιατρικά, Αντικαρκινικά, Οφθαλμολογικά, Μαιευτικά-Γυναικολογικά, Παιδιατρικά και Λοιπών Ειδικοτήτων), το 3,4% Μικτά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ειδικών θεραπευτηρίων αποτελούν τα Νευροψυχιατρικά (16,2%) και ακολουθούν τα Μαιευτικά-Γυναικολογικά (4,9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το 2022 το υψηλότερο ποσοστό νοσηλευτικού (56,0%) και βοηθητικού (11,0%) προσωπικού παρατηρείται στις Ιδιωτικές Κλινικές. To υψηλότερο ποσοστό ιατρικού (31,4%) και παραϊατρικού (10,2%) προσωπικού παρατηρείται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.


Σε ό,τι αφορά στην ποσοστιαία κατανομή των θεραπευτηρίων στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, κατά το 2022 τα περισσότερα θεραπευτήρια (33,6%) βρίσκονταν στην Περιφέρεια της Αττικής, με δεύτερη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (15,5%) και τρίτη της Θεσσαλίας (11,7%). Το μικρότερο ποσοστό θεραπευτηρίων παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου, όπου τα θεραπευτήρια συνολικά, στις τρεις προαναφερθείσες Περιφέρειες, αντιστοιχούν σε 7,5% του συνόλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This