Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Εκείνη την ημέρα δεν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις

Must Read

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι ελεγκτές ενάεριας κυκλοφορίας, με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εν ώρα υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ένωση που εξέδωσε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), προκηρύχθηκε στάση εργασίας την επόμενη Τρίτη 9 Αριλίου από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Τα μέλη της Ένωσης ζητούν την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και τη διασφάλιση των εργαζομένων. Εφόσον η κινητοποίηση πραγματοποιηθεί, δε θα εκτελεστεί καμία πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια κατά το διάστημα αυτό.

Τα αιτήματα της ΕΕΕΚΕ

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η ΕΕΕΚΕ θέτει πέντε βασικά αιτήματα:

  • Πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για την πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων.
  • Μόνιμη παρουσία γιατρού σε όλα τα αεροδρόμια και τις επιχειρησιακές μονάδες EEK.
  • Εξοπλισμός όλων των μονάδων με φαρμακεία και απινιδωτές.
  • Εφαρμογή στην πράξη συστήματος για τη διαχείριση και την πρόληψη της κόπωσης των Ελεγκτών, καθώς και συστήματος διαχείρισης στρες λόγω κρισίμων συμβάντων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.
  • Στελέχωση όλων των βαρδιών σε όλες τις μονάδες εναέριας κυκλοφορίας με τουλάχιστον δύο άτομα.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θέτουν κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας. Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν με αφορμή την απαγόρευση στον κλάδο να συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για τον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, τα μέλη της Ένωσης είχαν επισημάνει σε ανακοίνωσή τους, εκτός του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και των παρωχημένων ραντάρ, πως υπάρχει και σοβαρή υποστελέχωση.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγούν το ποσοστό υποστελέχωσης στον κλάδο αγγίζει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά το 20%, ενώ στο ΚΕΠΑΘΜ που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παροχής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, φτάνει στο 40%. Την ίδια ώρα, τεράστιες είναι και οι ελλείψεις προσωπικού και σε πολλά αεροδρόμια νησιών, αρκετά από τα οποία σε κάθε τουριστική σεζόν παραμένουν ανοιχτά χάρη στις συνεχείς εθελοντικές αποσπάσεις.

«Η ηγεσία του Υπουργείου διαχρονικά επιλέγει την αδράνεια»

Παράλληλα, οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) λυπηρή, υπογραμμίζοντας ότι αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους βασικά αναλώσιμα απαραίτητα για την εργασία τους, ενώ δεν προβλέπονται ακόμα και στοιχειώδη θέματα υγιεινής όπως τακτικές απολυμάνσεις/απεντομώσεις.

Μάλιστα, τα μέλη της Ένωσης επισημαίνουν πως για όλα αυτά έχει ενημερωθεί εγκαίρως η ηγεσία του υπουργείου, το οποίο «διαχρονικά επιλέγει την αδράνεια απέναντι σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα».

«Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όχι μόνο τίποτα δεν έχει αλλάξει, όχι μόνο τα προβλήματα γιγαντώνονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καν η ελπίδα επίλυσης τους στο άμεσο μέλλον. Η τουριστική περίοδος αρχίζει πολύ σύντομα και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος για ακόμη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ένα κλίμα βαθιάς απογοήτευσης και προβληματισμού», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, οι ελεγκτές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This