Δασάρχης για φωτιά στα Πιέρια Όρη: «Οι υλοτόμοι κομάντος βοήθησαν στην κατάσβεση»

Τι είπε για την πυρκαγιά που καίει για πέμπτη ημέρα, για τους παράγοντες που προστάτευσαν το δάσος και για την σύγκριση με το Μάτι

Must Read

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για πέμπτη ημέρα οι πυροσβέστες, στα Πιέρια Όρη, ωστόσο, φαίνεται πως το «στοίχημα» έχει κερδηθεί, σύμφωνα με τον Δασάρχη Πιερίας Πέτρο Παπαπέτρου.

Ο ίδιος εξήγησε πως από τη συνολική εικόνα που είχε το πρωί της Πέμπτης, η κατάσταση ήταν ακόμη καλύτερη από εχθές. «Επικορύφωση έγινε σε πολύ περιορισμένη έκταση και χάθηκαν ελάχιστα δέντρα», είπε και εκτίμησε πως η συνολική έκταση που έχει επηρεαστεί είναι περίπου 2.500 στρέμματα ωστόσο στο τέλος της σημερινής ημέρας θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή.

«Χωρίς να κινδυνεύω να παρεξηγηθώ και με όλη την ευθύνη των όσων λέω η φωτιά αυτή δεν έχει προξενήσει καταστροφή στο δάσος, αντίθετα στη μεγαλύτερη έκταση της θα βοηθήσει στην αναγέννηση των ειδών που ευδοκιμούν σε αυτό», τόνισε ο Πέτρος Παπαπέτρο και συνέχισε:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Λόγω της δημοσιότητας δόθηκε η εντύπωση πως το δάσος στον Όλυμπο θα γίνει Μάτι ή Βόρεια Εύβοια. Δεν πρέπει να κάνουμε την παραμικρή σύγκριση και κακώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δοθεί αυτή η εντύπωση. Είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα. Έχουμε χάσει ελάχιστα δέντρα και η αναμόχλευση που γίνεται στο έδαφος λόγω της πυρκαγιάς θα βοηθήσει στην αναγέννηση του δάσους. Όταν θα έχουμε στη διάθεση μας και τις αεροφωτογραφίες θα διαπιστώσουμε πως η όποια ζημιά δεν είναι καν ορατή».

Οι παράγοντες που προστάτευσαν το δάσος

Ο δασάρχης έκανε σαφές πως υπήρξαν ορισμένοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην προστασία του δάσους. «Πρώτον η έγκαιρη προετοιμασία που είχαμε κάνει τους προηγούμενους μήνες με τη διάνοιξη δρόμων μέσα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος Anti Nero. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να κάνουμε πρόδρομες εργασίες πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου», ανέφερε και προσέθεσε:

«Δεύτερον, είχαμε ανοίξει εγκαίρως δρόμους μέχρι τα 1.800 μέτρα και συγκεκριμένα μέχρι τη θέση Σαρακατσάνα. Μέχρι πέρυσι είχαμε πρόσβαση μέχρι την Πηγή στα 1.100 υψόμετρο. Τρίτον η συντονισμένη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ειδικά με την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το χωριό Ρητίνη στα 600 μέτρα εκκενώθηκε συντεταγμένα και πολύ γρήγορα».

Ωστόσο, ο τέταρτος και πιο σημαντικός παράγοντας αφορά στο ρόλο των ανθρώπων του δάσους που όπως επεσήμανε ο δασάρχης διαδραμάτισαν τον πιο καθοριστικό ρόλο, ανατρέποντας ουσιαστικά το δόγμα των προηγούμενων ετών που θέλει επιχειρήσεις μόνο από την Πυροσβεστική.

«Η αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η ομάδα των περίπου 60 υλοτόμων από την περιοχή μας. Τους χωρίσαμε σε 6 ομάδες και δράσαμε άμεσα. Βοήθησαν τα μέγιστα για τη διάνοιξη δρόμων και πέντε μεγάλων ζωνών. Μιλάμε για ανθρώπους που σε συνεργασία με τους ντόπιους κτηνοτρόφους γνωρίζουν κάθε δέντρο του δάσους και κάθε μονοπάτι. Έβαλαν τα στήθη τους μπροστά και πριν από τους πυροσβέστες», τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr και συνέχισε:

«Μιλάμε για ανθρώπους που έκοβαν τεράστια δέντρα μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Με την ευκαιρία θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για την τεράστια προσπάθεια τους. Επίσης είχαμε τη συνδρομή μεγάλων μηχανημάτων έργου, όπως μεγάλες μπουλντόζες, προωθητήρα και JCB και ανοιξαμε γρήγορα τις αντιπυρικές ζώνες κόβοντας την εξέλιξη της φωτιάς στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο αποκλείσαμε με ασφάλεια το Καταφύγιο και όλη την πλευρά προς Κοζάνη και παράλληλα δώσαμε πρόσβαση στα σημεία υδροδοσίας ώστε να επιχειρήσουν τα δεκάτονα πυροσβεστικά οχήματα».

«Δεν είμαστε παρθένο δάσος»

Κλείνοντας, ο κ. Παπαπέτρου έκανε σαφές πως οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι καθώς οι κλιματικές συνθήκες θα ευνοήσουν πολλά επεισόδια. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι διαρκής η ετοιμότητα και η σωστή ενημέρωση.

«Αν μου επιτρέπεται θα ήθελα να γίνει μία ακόμα διευκρίνιση που πολλές φορές δημιουργεί συγχύσεις. Λέγεται πολλές φορές η φράση ”παρθένο δάσος”. Τα Πιέρια Όρη δεν είναι ”παρθένο δάσος”. Είναι ένα δάσος διαχειριζόμενο και απολύτως προσβάσιμο από τις αρμόδιες αρχές, το δασαρχείο, τους επαγγελματίες υλοτόμους και γίνεται συστηματική φροντίδα και συστηματικές προσπάθειες για την αναγέννηση του», κατέληξε ο δασάρχης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This