Καθηγητής ΑΠΘ: «Οι δασικές πυρκαγιές που έχουμε φέτος χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου»

Must Read

Την εκτίμηση ότι έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι σε ό,τι αφορά στις δασικές πυρκαγιές, που δε θα διαφέρει από το περσινό, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας. Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, στον ζεστό χειμώνα και την ανθρώπινη ολιγωρία, αλλά και στην αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των περιστατικών.

«Στα Πιέρια Όρη η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, ενώ ο Ταΰγετος είναι ένα δύσκολο βουνό, το οποίο προσωπικά χαρακτηρίζω ως τον Όλυμπο της νότιας Ελλάδας. Ούτε το Λασίθι είναι μία εύκολη περιοχή, για να αντιμετωπιστεί μία πυρκαγιά, αφού εκεί έχουμε οροπέδιο. Όμως, θα έπρεπε να είναι και πιο γρήγορη η πρόσβαση στα σημεία των πυρκαγιών», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Ζάγκας, επισημαίνοντας πως μία παράμετρος, που σε κάποιο βαθμό επηρεάζει την αριθμό αλλά και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών, είναι η συχνότητα των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως δεν είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας το γεγονός ότι έχουμε μεγάλες πυρκαγιές από το Μάρτιο ακόμα. «Τα δρυοδάση καίγονται συνήθως το Μάρτιο, αφού τότε ρίχνουν τα φύλλα τους και δημιουργείται ένα ‘’στρώμα’’ στο έδαφος, το οποίο μπορεί να είναι πάχους δέκα εκατοστών. Αυτό αποτελεί εύφλεκτη ύλη. Να αναφέρω ως παράδειγμα πυρκαγιά σε δρυοδάσος, που ξέσπασε πριν από λίγα χρόνια μήνα Μάρτιο στο Νευροκόπι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Ο καθηγητής επισημαίνει πως δύο είναι οι βασικότερες παράμετροι για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. «Πρέπει να βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. Με τον πρώτο καπνό, εντός δέκα λεπτών, να επεμβαίνουμε. Δυστυχώς, σήμερα καθυστερούμε πάρα πολύ να επέμβουμε, αφού μπορεί να περάσουν δύο, τρεις ή και πέντε ώρες. Αναφέρω ως παράδειγμα την πυρκαγιά στα Πιέρια, όπου ήταν πολύ καθυστερημένη η επέμβαση για την κατάσβεσή της», σημειώνει και προσθέτει:

«Επίσης, δεν έχουμε δει σωστά ως χώρα το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές που είχαμε φέτος, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Αν δε βρεθεί λύση στο θέμα της άμεσης πρόσβασης, θα έχουμε και φέτος τα ίδια προβλήματα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, ο κ. Ζάγκας υποστηρίζει πως θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. «Οι δασικές υπηρεσίες να έχουν ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπισή τους, με την προϋπόθεση να καλυφθούν τα κενά τους σε υποδομές και μέσα, αλλά και να ενεργοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα», εξηγεί και καταλήγει τονίζοντας:

«Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπορεί να επέμβει συνήθως σε δυσπρόσιτες περιοχές. Περιμένει να κατέβει η φωτιά στο δρόμο, για να την αντιμετωπίσει, όμως, τότε είναι πολύ αργά, αφού οι φλόγες έχουν ήδη θεριέψει. Δίνουμε μεγάλο βάρος στα εναέρια μέσα κατάσβεσης, όμως, η συνεισφορά τους έχει προϋποθέσεις. Δεν πετάνε το βράδυ και με πολύ υψηλούς ανέμους, ενώ συχνά παρουσιάζουν βλάβες. Η δασική υπηρεσία γνωρίζει το ανάγλυφο της κάθε περιοχές και η συνεισφορά της μπορεί να έχει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα. Όμως, αν δεν ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η συνδρομή τους θα αποτελέσει ‘’κενό γράμμα’’. Και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίζει το ρόλο της. Να ελέγχει και να καθαρίζει περιοχές από ξερόχορτα αλλά και να καταμερίζει ευθύνες σε αδιάφορους πολίτες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία και να μην τα περιμένουμε όλα από τους φορείς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This