Θρίλερ μετά την αποκάλυψη για κατάσχεση 25 τόνων χημικού διαλύτη πριν τη σύγκρουση στα Τέμπη

Που βρίσκεται η μεγάλη ποσότητα του χημικού διαλύτη που παραμένει άφαντη;

Must Read

Πολλά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό δημιουργεί η αποκάλυψη ότι λίγες μέρες πριν τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, είχε κατασχεθεί τεράστια ποσότητα χημικού διαλύτη στον Προμαχώνα, η οποία παραμένει άφαντη!

Πρόκειται για 25 τόνους χημικού διαλύτη, οι οποίοι κατασχέθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου 2023, από το τελωνείο των Σερρών και σύμφωνα με τη Διαύγεια δεν έχουν αναρτηθεί πράξεις κατακύρωσης σε πλειοδότη που θα αναλάμβανε την καταστροφή τους.

Την αποκάλυψη έκανε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ζητά εξηγήσεις για το τι απέγινε με την χημική ουσία στην οποία εμπεριέχεται το ξυλόλιο, το οποία βρέθηκε 15 ημέρες μετά, εντοπίστηκε και στην εμπορική αμαξοστοιχία, όπως διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόκκαλης «τα κατασχεθέντα εμπορεύματα, είτε εξακολουθούν να φυλάσσονται, γεγονός όμως που δεν συνάδει με την φύση των εμπορευμάτων, καθώς θεωρείται ότι υπόκεινται σε φθορά και η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής, είτε δημιουργείται ένα ασαφές πλαίσιο για το χώρο και το καθεστώς νόμιμης φύλαξης των εν λόγω ποσοτήτων χημικού διαλύτη».

Αναλυτικά η ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη προς τον Κ. Χατζηδάκη:

«Υψίστης σημασίας πτυχή του δυστυχήματος των Τεμπών, αποτελεί το γεγονός της ανίχνευσης και του εντοπισμού σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, της χημικής ουσίας “ξυλόλιο”.

Η ενδελεχής διερεύνηση της πτυχής αυτής, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των αιτιών της πρόκλησης της έκρηξης και της έκτασης αυτής, που είχε ως συνέπεια την εξαΰλωση περίπου 30 επιβατών εκ των 57 θυμάτων της τραγωδίας, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχε μεταφορά της εν λόγω χημικής ουσίας και δεν προκαλούνταν η έκρηξη ως συνέπεια της χημικής ουσίας.

Ο Ιταλός διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train, Μ. Καποπόρτο, υποστήριξε, τόσο κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής, όσο και ενώπιον του ειδικού Εφέτη Ανακριτή, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2023 με έγγραφό του προς τη Hellenic Train ζήτησε διευκρινίσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ότι “το ξυλόλιο εμπεριέχεται σε διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τρένων από τα γκράφιτι”, ενώ σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες και την ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης), πρόκειται για έναν εύφλεκτο χημικό διαλύτη, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων.

Ενώ λοιπόν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων δείχνουν την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας χημικών διαλυτών, που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση για τον καθαρισμό των τρένων από τα grafiti, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, Μ. Καποπόρτο, ανακύπτει προς διερεύνηση η προέλευση αυτών των ποσοτήτων, ο σκοπός μεταφοράς χημικών διαλυτών από την εμπορική αμαξοστοιχία από την Θεσσαλονίκη και εν τέλει ο προορισμός και ο δέκτης των ποσοτήτων αυτών, εάν τελικώς η αμαξοστοιχία έφτανε στον προορισμό της.

Από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτει ότι κυρίως από το 2020, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν αθρόες εισροές χημικού διαλύτη, που, κατόπιν ανάλυσης από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώνεται η ύπαρξη “ξυλολίου”. Ειδικότερα, από την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ – Τελωνείου Σερρών, έχουν εκδοθεί διαδοχικές πράξεις “ “ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΤΩΝ”, μεγάλων ποσοτήτων χημικών διαλυτών, με την τελευταία (αριθμός πρωτ. 1261) να τοποθετείται χρονικά στις 13 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή 15 ημέρες πριν το δυστύχημα των Τεμπών. Σύμφωνα με την εν λόγω πράξη, ανακοινώθηκε ότι εκτίθεται σε προφορική πλειοδοτική δημοπρασία εκποίησης ποσότητα χημικών διαλυτών, που υπόκειται σε φθορά και η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής, για τα οποία διενεργήθηκαν ήδη δύο δημοπρασίες οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με την ίδια διακήρυξη, το εν λόγω εμπόρευμα είχε κατασχεθεί με την από 18/01/2023 Έκθεση κατάσχεσης του Τελωνείου Σερρών και η δημοπρασία επρόκειτο να διενεργηθεί στο Τελωνειακό Κατάστημα του Τελωνείου Σερρών την 15η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2023, τα δε εκποιούμενα και ήδη κατασχεθέντα εμπορεύματα, ήταν ποσότητα 25.747 λίτρα Χημικού Διαλύτη, δηλαδή ουσίας που ανιχνεύθηκε μετά την σύγκρουση των τρένων. Σημειωτέον ότι από την έρευνα που έλαβε χώρα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προκύπτει ότι μετά τις πράξεις διακήρυξης, δεν είναι αναρτημένες πράξεις κατακύρωσης στον πλειοδότη, ο οποίος αναδείχθηκε ως υπερθεματιστής κατά τον εκάστοτε διενεργηθέντα πλειστηριασμό.

Επειδή, πρακτικά τα ανωτέρω σημαίνουν ότι, εάν δεν αναδεικνύονται πλειοδότες, ειδικά κατά την τελευταία πλειοδοτική δημοπρασία της 15ης-02-2023, τα κατασχεθέντα εμπορεύματα, είτε εξακολουθούν να φυλάσσονται, γεγονός όμως που δεν συνάδει με την φύση των εμπορευμάτων, καθώς θεωρείται ότι υπόκεινται σε φθορά και η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής, είτε δημιουργείται ένα ασαφές πλαίσιο για το χώρο και το καθεστώς νόμιμης φύλαξης των εν λόγω ποσοτήτων χημικού διαλύτη.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Διενεργήθηκαν οι προφορικές δημοπρασίες για την κατακύρωση των ως άνω εμπορευμάτων χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Σερρών, ειδικά δε αυτή της 15ης Φεβρουαρίου 2023 και, σε αρνητική απάντηση, εάν δεν υπάρχει πλειοδότης, που να έχει παραλάβει τις ανωτέρω ποσότητες, πού φυλάσσονται έκτοτε οι κατασχεθείσες ποσότητες χημικού διαλύτη και υπό ποιο νομικό καθεστώς αναφορικά με την ευθύνη κατοχής;».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This