«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια για τα ΑμεΑ!

Επιστολή-κραυγή των γονιών ΑμεΑ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

Must Read

«Παύση πληρωμών» έχουν κηρύξει άτυπα από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση σε χιλιάδες γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες που δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν οι δικοί τους άνθρωποι να απασχολούνται δημιουργικά ή αν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις πληρωμές των ΚΔΑΠ ΑμεΑ εξαιτίας εσφαλμένης εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αρνήθηκε από τις 13/12/2023 να χορηγήσει τα αναγκαία κεφάλαια για τις πληρωμές των ΚΔΑΠ ΑμεΑ για τα άτομα άνω των 22 ετών. Με καθυστέρηση τριών μηνών κατάλαβαν το λάθος τους και το πρόβλημα χρηματοδότησης αποκαταστάθηκε με πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Ομως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι πληρωμές, αν και οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ ΑμεΑ που ανήκουν σε ιδιώτες, δήμους ή συλλόγους γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και όλους αυτούς τους μήνες πληρώνουν το προσωπικό τους.

Σουλτάνα Λαμπροπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Ν. Σερρών

Μάλιστα, δεν έχει καταβληθεί ούτε η προκαταβολή ύψους 45% έως 50% που έπρεπε να είχε καταβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και μεγάλο τμήμα των χρημάτων πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία είναι άγνωστο αν έχουν εκταμιευθεί και αν έχουν καταλήξει για τον σκοπό που προορίζονται… «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αδράνειας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι εκρηκτική» αναφέρει το σωματείο ιδιοκτητών ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΑΠ «Η Φροντίδα» σε επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας πως εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στο ΣΕΠΕ για μη καταβολή δεδουλευμένων τους, ενώ πολλοί προμηθευτές έχουν κόψει τις πιστώσεις για καύσιμα, αναλώσιμα και τρόφιμα που προορίζονται για τα άτομα με αναπηρία…

Διακοπή ρεύματος

Εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων των συναρμόδιων υπουργείων να καταβάλουν τα προβλεπόμενα κονδύλια, πολλά από τα οποία είναι χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού σε κάποιες δομές! Απευθυνόμενοι στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, οι εκπρόσωποι των δομών αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη την περασμένη εβδομάδα: «Από εσάς ζητήσαμε μόνο το αυτονόητο. Να φανείτε συνεπείς στους χρόνους των πληρωμών μας. Κ. υπουργέ και λοιποί αρμόδιοι του ΥΚΟΙΣΟ και των λοιπών συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και υπηρεσιών, πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για αστείο.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

Οι δομές των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, στις οποίες είναι ενταγμένο περίπου το 70% των φίλων μας ΑμεΑ, που παρακολουθούν το πρόγραμμα και απασχολούν πάνω από 1.500 εργαζομένους, καταρρέουν και υπεύθυνοι για την κατάρρευση είστε αποκλειστικά εσείς με τις πράξεις, παραλείψεις, αδράνειες και ολιγωρίες σας». Την ίδια ώρα αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους γονείς των ΑμεΑ, καθώς, εκτός από τη μη καταβολή των χρημάτων, υπάρχει έντονη φημολογία πως το σχετικό κοινοτικό κονδύλι λήγει το 2025 και, για να συνεχιστεί το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ για τα άτομα άνω των 22 ετών, πρέπει να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Χιλιάδες άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και να κλειστούν στα σπίτια τους λόγω της άτυπης «στάσης πληρωμών» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Σουλτάνα Λαμπροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό νομού Σερρών «Η Ηλιαχτίδα», ο οποίος λειτουργεί ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Κάτω Μητρούσι, απευθύνει μέσα από την «Espresso» δραματική έκκληση προς τους αρμοδίους της κυβέρνησης να λύσουν το πρόβλημα, ώστε τα παιδιά τους να μην πεταχτούν ουσιαστικά στον… Καιάδα, αν καταργηθεί το πρόγραμμα για τα άτομα άνω των 22 ετών.

Στον… Καιάδα

«Τα παιδιά θα βρεθούν μέσα στο σπίτι. Οποιαδήποτε διάθεση έχει ο γονέας να εκπαιδεύσει το παιδί του δεν μπορεί. Στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ έχουμε προγράμματα, κάνουν εκδρομές, απασχολούνται δημιουργικά. Μιλάμε για κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών. Αν σταματήσουν, τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σπίτι το οποίο θα γίνει ίδρυμα. Φανταστείτε αυτά τα παιδιά να μην έχουν καμία επαφή με το κοινωνικό περιβάλλον. Θα γίνουν σαν θηρία μέσα στα κλουβιά. Θα αυξήσουν τη φαρμακευτική αγωγή; Καλύτερα να τα ρίξουν στον Καιάδα να τελειώνουν» μας λέει απεγνωσμένη η μητέρα ΑμεΑ.

Αγαθή Ρηγοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Ν. Ηλείας

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑμεΑ νομού Ηλείας, Αγαθή Ρηγοπούλου, η οποία μας είπε: «Η ανησυχία των γονιών είναι πολύ μεγάλη γιατί, αν κλείσουν τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ για τα άτομα άνω των 22 ετών, θα σημάνει εγκλεισμό στο σπίτι. Θα γυρίσουν στην εσωστρέφεια και θα χαθεί όλη αυτή η χαρά και η δημιουργία που υπάρχει στα ΚΔΑΠ. Παρακαλούμε την υπουργό να καταλάβει τα παιδιά και μετά εμάς τους γονείς, την ανησυχία και την αβεβαιότητα που ζούμε». Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το σχετικό κοινοτικό κονδύλι που αφορά τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων με αναπηρία λήγει το 2025 και τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν για το τι μέλλει γενέσθαι για αυτή την ευπαθή κατηγορία των συνανθρώπων μας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This