«Κόκκινη κάρτα» από ΗΠΑ στον Ερντογάν για τα F-35! Τι γίνεται με τις πτήσεις από Ιντσιρλίκ

Must Read

«Μαύρα μαντάτα» έφτασαν τις τελευταίες ώρες από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που φαίνεται πως πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι δεν θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35!

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Αγκυρα βρίσκεται πια ένα βήμα πριν από την οριστική αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), το οποίο προβλέπει την ακύρωση της συμφωνίας που είχαν συνάψει οι Αμερικανοί με τους Τούρκους για τα μαχητικά.

Το νομοσχέδιο μάλιστα έχει ήδη σταλεί στον Λευκό Οίκο και αναμένει την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει νόμος του κράτους. Ο νόμος για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εγκρίθηκε με 86 ψήφους υπέρ και 8 κατά, απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει τη συνολική αποπομπή της από το πρόγραμμα της βιομηχανικής τους παραγωγής!

Σε αυτό το πλαίσιο, που ασφαλώς είναι ηχηρό χαστούκι για τον Ερντογάν, ο προϋπολογισμός δίνει 30.000.000 δολάρια στο Πεντάγωνο για την αποθήκευση των αεροσκαφών που είχαν τυπικά παραδοθεί στη Τουρκία, αλλά των οποίων η μεταφορά δεν είχε γίνει, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένουν αποθηκευμένα σε αμερικανικές βάσεις.

Δείτε επίσης: Μετά το drone, η Τουρκία στέλνει και F-16 στα κατεχόμενα;

Έξαλλοι οι Τούρκοι, έσπευσαν να απαντήσουν στους Αμερικανούς και για άλλη μία πτυχή των αποφάσεων της Ουάσιγκτον αναφορικά με την Κύπρο, για την οποία οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που χρονολογείται από το 1987. Οι προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο «δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τη λύση του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση» υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας προκλητικά πως τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου συνεχίζουν «την ασεβή και παράλογη στάση» τους προς την Τουρκία.

Μυστήριο με τις πτήσεις

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά των Αμερικανών πως εάν επιβάλουν στην Αγκυρα κυρώσεις, δεν  αποκλείεται να κλείσει την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.

Μετά τις «κορόνες» περί αντιποίνων παίχτηκε ένα θρίλερ με το τι συμβαίνει τελικά στη βάση και κατά πόσο ο Ερντογάν θα έκανε πράξη τις απειλές του, καθώς τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πέταξαν από την τουρκική αεροπορική βάση, όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, από τη βάση έφυγαν (μεταφέροντας όμως τι;) τρία βαρέα μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη C-17A Globemaster, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς αυξημένου ωφέλιμου φορτίου C-5M Galaxy και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό C-40B.

Λουκέτο, αν…

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη τουρκική πόλη και
χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Τουρκίας.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ για αμερικανικά στρατεύματα, εάν η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις λόγω των S-400, ενώ το ίδιο είχε βεβαιώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι αμερικανικές Αρχές σκέφτονταν να σχεδιάσουν την απομάκρυνση από την Τουρκία 50 πυρηνικών βομβών Β61, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση με την οποία «παίζει» τώρα ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This