Μετρό Θεσσαλονίκης: Αγωνία για το πώς θα βγουν τα αρχαία της Βενιζέλου από μια τρύπα 26 τ.μ.

Must Read

Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, να αποσπάσει και να επανατοποθετήσει από το χώρο τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σταθμό μέτρο Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το κύμα των πολιτών που αντιδρούν με στόχο την in situ διατήρηση των αρχαίων γιγαντώνεται.

Ήδη όμως, οι υπογραφές στην πλατφόρμα του avaaz έχουν ξεπεράσει τις 21.000 μέσα σε μία ημέρα. Και φυσικά ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με το parallaximag, η μελέτη που επρόκειτο να λάβουν στα χέρια τους μαζί με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Τετάρτης τα μέλη του ΚΑΣ, που αποφάσισαν για την τύχη των αρχαιοτήτων, λογικά θα πρέπει να εξηγεί πώς ακριβώς θα γίνει ο τεμαχισμός και η απόσπαση από την τρύπα των 26 τ.μ., που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πλάκα της οδού Εγνατίας, όταν το 2014 που μιλούσαμε ξανά για απόσπαση υπήρχε ένα ολόκληρο ανοιχτό σκάμμα και δεν είχε κατασκευαστεί η πλάκα που υπάρχει σήμερα.

Τρύπα 26 τ.μ.
Η τρύπα των 26 τ.μ. απ’ όπου θα αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου, σύμφωνα με το parallaximag.gr

φωτό τρύπα 26 τ.μ.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιγράφει αναλυτικά το ακριβές χρονοδιάγραμμα της νέας ανασκαφής, της κατάχωσης, της απόσπασης και της επανατοποθέτησης και της ανάδειξης εντός του σταθμού και να μην υπάρχει μια γενική κι αόριστη αναφορά του Απριλίου του 2023 ως χρόνου περάτωσης του έργου.

Δείτε επίσης: Ξέσπασμα Καραμανλή στη Βουλή για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Η συνεδρίαση που ήρθε να αναθεωρήσει την Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου του 2017, η οποία διατηρούσε in situ την Μέση Οδό της ρωμαϊκής και χριστιανικής Θεσσαλονίκης, πάνω από τις γραμμές του μετρό, υπήρξε μαραθώνια. Διήρκεσε 15 ώρες και καταψήφισαν μόνο η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης, ενώ υπήρξαν δύο αποχές.

Η απόφαση του 2017 επέτρεπε να διασωθούν τα αρχαία που βρέθηκαν στο χώρο ως πραγματικά έργα αντί για ψεύτικες ανακατασκευές και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Μετρό. Πλέον, αποφασίστηκε από μέλη του ΚΑΣ τα αρχαία να αποσπαστούν άμεσα με την υπόσχεση πως, θα επανατοποθετηθούν με την αποπεράτωση του Σταθμού. Ένα ζήτημα που είχε ήδη λυθεί, επανέκυψε, αφού η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε να το ανακινήσει! Και το ερώτημα είναι το εξής: Πραγματικά, γιατί επιχειρείται να ανατραπεί η λύση που συνδυάζει την ανάδειξη των μνημείων με την ταυτόχρονη λειτουργία του μετρό;

αρχαία Βενιζέλου Θεσ

Η προηγούμενη λύση θα επέτρεπε στους επιβάτες να αντικρίζουν το περίφημο κομμάτι της πλακόστρωτης βυζαντινής λεωφόρου μήκους 77 μέτρων, που διέσχιζε το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήδη από τον 4ο αι. μ.Χ., ακριβώς κάτω από την Εγνατία.

Μια λύση πολιτισμού, που υφίσταται όταν χρειάζεται να γίνουν άλλες οικοδομές και στη γειτονική Βουλγαρία!

Χαρακτηριστικό της κόντρας που έχει ξεσπάσει για το θέμα είναι βέβαια το… μακρόσυρτον του πράγματος: η συνεδρίαση ξεκίνησε απόγευμα και τελείωσε πρωί, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκειά της ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησαν στο ΚΑΣ στις 3 το πρωί, ενώ τα μέλη της Κίνησης Πολιτών μπήκαν στην αίθουσα στις 1:45 τη νύχτα μετά από 8 ώρες ορθοστασίας όπως θα διαπιστώσετε και στην εικόνα που είναι τραβηγμένη μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων μπήκε να μιλήσει στις 5 το πρωί (!), ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν αποχωρήσει μία ώρα νωρίτερα!

Εν τέλει, φαίνεται πως μια μελέτη 200 σελίδων, καθώς και μια τεχνική έκθεση 30 σελίδων του καθηγητή του Μετσόβειου, Παναγιώτη Καρύδη, για τους κινδύνους των αρχαιοτήτων στην περίπτωση της διατήρησης κατά χώραν, αλλά και οι προβλέψεις του σεισμολόγου Χρ. Παπαϊωάννου για μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη, άλλαξαν τη γνώμη των μελών του ΚΑΣ.

Τι είπε ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας, σχετικά:

«Με την απόφαση του ΚΑΣ για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό κλείνει ένας κύκλος 6 ετών και η πόλη πρέπει και θα προχωρήσει ενωμένη, χωρίς διχασμούς για να υλοποιήσει όλες τις υποδομές που είναι αναγκαίες, για να εξελιχθεί σε αυτό που της αξίζει», επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σήμερα το πρωί, το ΚΑΣ, με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε να εγκρίνει την τεχνική μέθοδο ολοκλήρωσης του Σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου με απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Μέθοδος τεχνικά σίγουρη, με μικρότερο κόστος και συντομότερο χρόνο ολοκλήρωσης», αναφέρει ο κ. Ζέρβας και συνεχίζει: «Οι τόσο σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου, θα επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 92% στο φυσικό τους χώρο, θα είναι επισκέψιμες και θα αναδειχθούν όπως αρμόζει σε κάθε χώρα που σέβεται και τιμά την κληρονομιά της. Κλείνει ένας κύκλος 6 ετών που η πόλη ταλαιπωρήθηκε, το έργο καθυστέρησε και η κυκλοφορία επιβαρύνθηκε. Από το 2013 είχα ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης μεθόδου και εκτιμώ ότι εάν είχε ακολουθηθεί, σήμερα θα ήμασταν κοντά στην ολοκλήρωση του έργου».

Ο κ. Ζέρβας δηλώνει ότι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ελέγχει την πορεία των έργων, θα ενημερώνει τους Θεσσαλονικείς για κάθε εξέλιξη και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση, η Αττικό Μετρό και ο ανάδοχος έχουν δεσμευτεί για παράδοση του έργου την άνοιξη του 2023. Ενός έργου που θα αναβαθμίσει συνολικά τη Θεσσαλονίκη, θα δώσει μια ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών και θα εντάξει την πόλη στο σύνολο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα με περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεσματικότητα, ορθολογικό σχεδιασμό, αφουγκραζόμενες τις κοινωνικές ανάγκες».

Η θέσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι μία ‘νίκη της λογικής’ και αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου και πιο πολύπαθου έργου της χώρας, του Μετρό Θεσσαλονίκης. Από το 2013 η θέση μου για το ζήτημα παραμένει σταθερή και ακριβώς αυτήν ανέλυσα και κατά τη χθεσινή τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Ότι η απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και βέλτιστη λύση, καθώς οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με το λιγότερο δυνατό κόστος και παράλληλα η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου ως ‘Σταθμού – Μουσείο’, θα αναδείξει την πλούσια ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, που τα μέλη του ΚΑΣ άκουσαν με πραγματικό ενδιαφέρον όλα τα δεδομένα και έλαβαν την απόφασή τους με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ολόκληρη η πόλη, ο κόσμος και οι φορείς, προχωράμε τώρα ενωμένοι εκφράζοντας την ισχυρή βούλησή μας για την άμεση ολοκλήρωση επιτέλους της κατασκευής του μετρό, αλλά και τη διάσωση και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων. Η πόλη, οι συμπολίτες μας, οι επισκέπτες, οι καταστηματάρχες, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και μεγάλες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Ας σταματήσουν ορισμένοι να διχάζουν την πόλη και να βάζουν διαρκώς εμπόδια, ώστε με ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό σφιχτό για όλους χρονοδιάγραμμα, να τρέξουν τα έργα και να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ‘Αττικό Μετρό’ οφείλει τώρα να παραδώσει το συντομότερο τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να είναι μοχλός επιτάχυνσης του έργου και φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε στενά κάθε βήμα υλοποίησης του έργου, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα στο ακέραιο τη μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This