Το «Μαζί για το Παιδί» «υποκλίθηκε» στην Ένωση «Κυριών Δράμας» και στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Must Read

Στην συγκινητική, 7η τελετή απονομής βραβείων «Μαζί για το Παιδί» που έγινε θεσμός τα τελευταία χρόνια, εξυμνήθηκαν σήμερα, γι’άλλη μια φορά, η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

  • Από την Πωλίνα Χρήστου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, απένειμε τα βραβεία «Έργο ζωής» και «Μάθημα ζωής» στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας που προσέφεραν με ανιδιοτέλεια, ενίσχυση και στήριξη σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»: «Εξυμνούμε την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς»

«Μια ξεχωριστή και συγκινητική ημέρα για την οικογένεια της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» είναι η σημερινή. Η ημέρα των Βραβείων «Μαζί για το Παιδί». Η φιλοσοφία της εκδήλωσης είναι να εξυμνήσει την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς. Τα βραβεία «Έργο Ζωής» και «Μάθημα Ζωής», απονέμονται σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο και με τον τρόπο ζωής τους είναι παράδειγμα για όλους εμάς», είπε κατά τον χαιρετισμό της η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό αποτύπωμα της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” Αλεξάνδρα Μαρτίνου κατά τον χαιρετισμό της

Με παρουσιάστρια την Σία Κοσιώνη, πλήθος διασημοτήτων που έδωσαν το παρόν, τιμήθηκαν για την προσφορά και τις χορηγίες τους, όπως επίσης και εθελοντές, ιδιώτες αλλά και εταιρίες που βρίσκονται στο πλευρό της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθένας με το δικό του είδος συνεισφοράς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν: η «πρέσβειρα» της Ένωσης, Δούκισσα Νομικού και οι καλλιτέχνες Γιώργος Χατζηνάσιος και Γιώργος Θεοφάνους και Παυλίνα Βουλγαράκη.

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης των βραβείων της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”.
Από τα αριστερα προς τα δεξιά: Γιώργος Χατζηνάσιος, Κάρεν Μαυρίδη, Λεωνίδας Κουρσούμης, Τέσσα Αραβανή-Σαραντοπούλου, Αλίκη Τσιαμούρα,Ντόλλα Νομικού, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Άννα Ανδρέαδη, Σία Κοσσιώνη, Χρήστος Μπαρτσόκας, Ιωάννης Παπαδάτος

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», και Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στην Ευρωκλινική Παίδων, Ιωάννης Παπαδάτος, μίλησε στο newsbreak.gr για την επιλογή των δυο τιμώμενων προσώπων, την Αλίκη Τσιαμούρα και τον Λεωνίδα Κουρσούμη:

Κύριε Παπαδάτο θα μας πείτε δύο λόγια για τα βραβεία «Έργο ζωής» και «Μάθημα ζωής» που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»;

Η απονομή βραβείων γίνεται κάθε δύο χρόνια. Το ένα είναι το «Έργο ζωής» όπου κάποιος αφιέρωσε όλη του την ζωή στον εθελοντισμό, και αυτή είναι η κ. Αλίκη Τσιαμούρα από την Ένωση Κυριών Δράμας. Όλα αυτά τα χρόνια, βοηθάει τοπικά στην Δράμα πολλούς αναξιοπαθούντες, ειδικά τις γυναίκες αλλά έχει μια πολυποίκιλη δραστηριότητα και γι αυτό και σήμερα βραβεύεται. Από την άλλη, ο άστεγος κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, ο οποίος μάζευε βιβλία από τα σκουπίδια, τα πουλούσε, και με το παλαιοβιβλιωπολείο του, έδωσε δουλειά και σε άλλους αστέγους. Η κίνηση του αυτή βραβεύεται ως «Μάθημα Ζωής». Βοηθήστε ! Όλοι μπορούμε! Περισσότερο ή λιγότερο όλοι μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους!

Το βραβείο «Έργο ζωής» στην Αλίκη Τσιαμούρα

Η Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Άννα Μπενάκη Ψαρούδα και η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα κατά την παραλαβή του βραβείου της “Έργο Ζωής’

Η Αλίκη Τσιαμούρα, επικεφαλής της Ένωσης «Κυριών Δράμας» που εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση 1.750 μέλη οικογενειών με τους οποίους έχει προσωπική επαφή η ίδια, με φιλοσοφία της την ανθρωπιστική δράση έκανε το όραμά της πραγματικότητα και ίδρυσε το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Υλοποίησε πολλά προγράμματα όπως «Γυναίκες – Απασχόληση», «Γραμμή βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών», «Μέριμνα για την Τρίτη ηλικία»,«Mobile School» αλλά και προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας. Από το 2002 έως το 2010 διατέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών. Με απερίγραπτη γλυκύτητα και ευγένεια, μίλησε στο newsbreak.gr :

Κυρία Τσιαμούρα, από πού αντλείτε όλη αυτή την αξιοθαύμαστη δύναμη για προσφορά στους συνανθρώπους σας;

Θεωρώ ότι δεν κάνω τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Όλοι πρέπει και μπορούμε. Μέσα από αυτό που κάνεις αντλείς τόση δύναμη, τόσο κουράγιο, που εδώ πρέπει να τονίσω ότι και τα δικά μας τα προβλήματα, μπορούμε και τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την προσφορά και την αγάπη προς τους άλλους. Αυτό είναι ανταποδοτικό. Δίνεις ένα και εισπράττεις δεκάδες χιλιάδες πράγματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους αλλά και στις γυναίκες, αναφορικά με τον εθελοντισμό;

Έχω αξιοποιήσει δεκάδες νέα παιδιά γιατί είναι το μέλλον της Ελλάδας και γιατί όποιος έρχεται κοντά μας, πιστέψτε μας παθαίνει εξάρτηση. Όταν ανοίγουν τα γραφεία μας, που δεν ξέρουμε και τι ώρα κλείνουν στο τέλος τη μέρας, 8:30 το πρωί είμαστε όλοι εκεί, γιατί είμαστε μια μεγάλη ομάδα που έχει τον ίδιο στόχο και έτσι τα νέα παιδιά ενθουσιάζονται. Οφείλουμε, όλοι εμείς που είχαμε αυτή την τύχη να βρεθούμε στον χώρο που λέγεται εθελοντισμός, γιατί πιστέψτε με είναι πολύ μεγάλη τύχη να μπορέσεις να γίνεις εθελοντής, να έχουμε τα νέα παιδιά με το μέρος μας. Κι έχουν να απολαύσουν μέσα από αυτό, τόσα πολλά ψυχικά αγαθά.

Βοήθησε θεωρείτε η κρίση στο να αναδειχθεί περισσότερο ο εθελοντισμός στην Ελλάδα;

Σίγουρα η κρίση έγινε η αιτία να κάνουμε όλο αυτό το τεράστιο έργο γιατί είμαστε αναγκασμένοι. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, στα παιδιά μας και μέσα από όλο αυτό που κάνουμε βάζουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια επιβίωσης της χώρας.

Που αφιερώνετε το βραβείο σας «Έργο ζωής»;

Πρώτα απ’όλα στην οικογένειά μου, στον αείμνηστο σύζυγό μου, τα δύο υπέροχα παιδιά μου, στον γαμπρό και στην εγγονή μου, η οποία πέρασε ένα Γολγοθά, μια δύσκολη περίοδο, αλλά μέσω της αγάπης που επικρατεί στο σπίτι μας, αλλά και από τις προσευχές όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν βοηθηθεί μέσα από αυτό το έργο, πήγαν όλα καλά.

Το βραβείο «Μάθημα ζωής» στον Λεωνίδα Κουρσούμη

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” Χρήστος Μπαρτσόκας, ο Λεωνίδας Κουρσούμης ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβεία “Μάθημα Ζωής” και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”και Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ευρωκλινική Παίδων, Ιωάννης Παπαδάτος

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής του Α.Π.Θ. Εργάστηκε από μικρή ηλικία, ως λογιστής και βρέθηκε αργότερα σε υπεύθυνες θέσεις εκδοτικών οίκων, όμως στην δύνη της οικονομικής κρίσης, το 2016 έμεινε άνεργος και άστεγος για 18 μήνες. Ο κ. Κουρσούμης χωρίς να θέλει να επιβαρύνει την οικογένειά του, έβρισκε βιβλία στα σκουπίδια και τα πουλούσε για να μπορέσει να εξασφαλίσει το φαγητό του. Το 2018, μια φίλη και παλιά συνάδελφος του παραχώρησε μια αποθήκη κάτω από τα γραφεία της που έγινε η μόνιμη κατοικία του ενώ ο ίδιος έκανε έκκληση για βιβλία και πράγματα. Ένας ιδιώτης του παραχώρησε έναν χώρο στην Πειραιώς όπου στέγασε το μαζί με άλλους άστεγους, δημιουργώντας μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Πλέον έχει τη δική του στέγη και στέκεται στα πόδια του με αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε στο newsbreak.gr:

Βρεθήκατε πολλές πολλά χρόνια στους χώρους των εκδόσεων, θεωρείτε ότι το βιβλίο σας έδειξε το φωτεινό μονοπάτι για να προχωρήσετε;

Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το βιβλίο ήταν το «όχημα» για να με οδηγήσει στο να κάνω κάτι από το μηδέν, γιατί από κει ξεκίνησα. Όταν εξαντλήθηκαν όλες μου οι οικονομίες το προηγούμενο διάστημα, ζούσα 18 μήνες με το να μαζεύω βιβλία από τους δρόμους. Δεν ντρέπομαι να το πω, γι αυτό πήρα απόφαση και θάρρος  να το έχω ως μέσον ώστε να κάνω αυτό που κατάφερα, με το παλαιοβιβλιοπωλείο. Το βιβλίο έχει σαφώς τεράστια αξία αλλά σε επίπεδο επιβίωσης, είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Σίγουρα υπάρχει σημαντική βοήθεια από εθελοντές και φορείς του δήμου που σας έδωσαν το πράσινο φως όμως αυτό το έργο ξεκίνησε από την προσωπική σας δύναμη.

Ξεκίνησε από την απόφαση μου ότι πρέπει να γίνει. Από κει και πέρα, μετά την δημοσιοποίηση της προσπάθειας μέσα από ένα άρθρο σε γνωστή ιστοσελίδα, ήρθαν μας είδαν και εκεί ο ποταμός ξεχείλισε με την αγάπη τους, αυτό εισπράττουμε όλοι μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όλη αυτή την στήριξη.

Έχετε κάποιο όνειρο για το παλαιοβιβλιοπωλείο σας;

Να έχουμε έναν μόνιμο χώρο γιατί προς το παρόν έχουμε ακόμα τεχνικά προβλήματα, δεν έχουμε ρεύμα, ούτε νερό. Να φτιάξουμε ένα site όπου θα μπορούν να παραγγέλνουν βιβλία και από την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είναι κάτι που μας ζητάνε, άνθρωποι που έχουν κιόλας ταξιδέψει ως εδώ. Επίσης ο Δήμος Αθηναίων μας έδωσε μια άδεια πρόσφατα, για να στήσουμε 7 παλαιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα σε ανοιχτό χώρο που θα στηρίζονται από άστεγους, κι αυτό ήταν ένα όραμα.

Κύριε Τσιαμούρα, που αφιερώνετε το βραβείο «Μάθημα ζωής»;

Είμαι συγκινημένος για το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος που του το αφιερώνω είναι η κόρη μου. Θέλω οι άστεγοι να δουν το δικό μου παράδειγμα και να μην ντρέπονται να μιλήσουν. Να κάνουν όποια προσπάθεια μπορούν θετική και έντιμη για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της αστεγίας.

Μουσικός επίλογος

Ο επίλογος της εκδήλωσης ήταν μελωδικός. Ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους μετά την τιμητική του διάκριση από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έπαιξε στο πιάνο το τραγούδι που έχει συνθέσει με τίτλο «Σ’αγαπώ». Τον συνόδευσαν με τις φωνές τους η Όλγα Βενετσιάνου και ο Βασίλης Πορφυράκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This