Παρασκευή 25/6/2021

«Στενό μαρκάρισμα» στους Αλβανούς από την Κομισιόν για την ελληνική μειονότητα

Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα Τίρανα ενόψει της επικείμενης απογραφής στη γειτονική χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η ΕΕ αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολιβέρ Βάρελι, στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, με ερώτησή του είχε ζητήσει να ενημερωθεί ενόψει τις επικείμενης απογραφής στην Αλβανία για τις ενέργειες της Κομισιόν με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Στην απάντηση προς τον κ. Κεφαλογιάννη ο Ευρωπαίος πρόσθεσε: «Συνίσταται στις αλβανικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή στην Αλβανία λαμβάνονται πλήρως υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020. Η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Δείτε επίσης: Ούτε τρένα ούτε προαστιακός τελικά σήμερα!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ