Η ιστορική οικεία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά αναστηλώνεται με δωρεά της εγγονής του

Must Read

Με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, η πατρίδα θα κάνει τελικά το χρέος της απέναντι στον ήρωα μακεδονομάχο Παύλο Μελά, αναστηλώνοντας την οικία του στην Κηφισιά, η οποία είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Το σπίτι των περίπου 100 τ.μ. του κορυφαίου Μακεδονομάχου είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές και είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, όμως, με δωρεά της εγγονής του, Ναταλίας Ιωαννίδου, το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κι έτσι πλέον μπορεί να αποκατασταθεί.

Η υλοποίηση του έργου, που θα αποτελεί επίτευγμα ιδιαίτερης ιστορικής, αρχιτεκτονικής, αλλά και καλλιτεχνικής αξίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και αυτό οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στην ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Δράμας «Κύκλωψ».

παυλος μελας σπιτι

«Η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και για την επίτευξη αυτού του σκοπού αναπτύσσει ρεαλιστικές πολιτικές, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμενη την ιστορική κληρονομιά ως ένα δομικό στοιχείο της Εθνικής μας ταυτότητας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην αναστήλωση της ιστορικής οικίας για την οποία εργάστηκε το ΥΕΘΑ, συνέδραμε ουσιαστικά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Βέβαια καθοριστική ήταν η δωρεά της κυρίας Ιωαννίδου, η οικογένεια της οποίας διατηρεί μακρά παράδοση στην προσφορά και ανιδιοτελή αγάπη στην πατρίδα.

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίες-ντοκουμέντο: Βασιλική θαλαμηγός 80.000.000$ «μπάταρε» στο Πέραμα! Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της

Το ιστορικό ακίνητο της οδού Τατοΐου 50, που είχε μετατραπεί σε ερείπιο, χτίστηκε το 1895. Από αυτό είχε αναχωρήσει ο Παύλος Μελάς για τον σπουδαίο αγώνα του να απελευθερώσει τη Μακεδονία, για τον οποίο το όνομά του γράφτηκε στο πάνθεον των ηρώων του Γένους. Το οίκημα, που είχε κηρυχθεί διατηρητέο εδώ και πολλά χρόνια, στέγασε την οικογένεια που έκανε ο νεαρός αξιωματικός με την κόρη του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, Ναταλία, αδελφή του Ίωνα.

παυλος μελας
Παύλος Μελάς

Σε αυτό περνούσε ανέμελες στιγμές με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, τον Μιχάλη και τη Ζωή. Αυτός ο μεγαλοαστός, όμως, άφησε πίσω του τα πάντα, για να αφοσιωθεί στον υπέρτατο εθνικό αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων, δίνοντας τελικά ακόμα και τη ζωή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This