Μέρες πανικού και… capital controls! Γιατί οι πολίτες έτρεχαν στα ΑΤΜ – Ανατίναξαν μηχανήματα 4 τραπεζών στα Σπάτα

Must Read

Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να το ζήσουμε, όμως το χθεσινό απόγευμα μας γύρισε πίσω στην εφιαλτική 26η Αυγούστου του 2015 όπου ο κόσμος συνωστίστηκε στα ATM’s μια και η κυβέρνηση Tσίπρα είχε επιλέξει το δρόμο των capital controls!

Δυστυχώς οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των επιστημόνων σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του θανατηφόρου ιού, έστειλαν τους πολίτες στα ΑΤΜ της περιοχής τους ορμώμενοι από μία αδικαιολόγητη ανησυχία, όπως αυτήν που τους έστειλε στα σουπερ μάρκετ και στα φαρμακεία (με την εμφάνιση του κορωνοϊού και εξαιτίας των ρεπορτάζ από την Κίνα και τις πρώτες χώρες που προσβλήθηκαν) με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών στην αγορά!

Η ανησυχία χθες το βράδυ εξελίχθηκε σε πανικό όταν πελάτες των συστημικών βρέθηκαν μπροστά σε άδεια ΑΤΜ’s οπότε και το νέο διαδόθηκε με ταχύτητα αστραπής και η φημολογία χτύπησε «κόκκινο».

Φυσικά ο πανικός και η φημολογία δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Η έλλειψη χρημάτων στα μηχανήματα ανάληψης ήταν αναμενόμενη διότι:

  1. Από την εποχή που η ανατίναξη των μηχανημάτων ανάληψης έγινε μόδα η Ένωση Τραπεζών αποφάσισε οι κασετίνες να έχουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν παλιότερα και να τροφοδοτούνται  με μικρότερα ποσά αλλά περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
  2. Η τροφοδοσία και τα ποσά τα οποία έχουν τα μηχανήματα είναι σε συνάρτηση με την περιοχή, τον πληθυσμό και το πλήθος των τραπεζών που βρίσκονται στην περιοχή
    και
  3. Λόγω της αυξημένης χρήσης των πιστωτικών καρτών και των e-banking υπηρεσιών αλλά και λόγω της κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα οι τροφοδοσίες είναι μειωμένες.

Αυτοί ήταν οι πραγματικοί λόγοι της έλλειψης χρημάτων και συνεπώς ο πανικός άνευ πραγματικής αιτίας. Από τη στιγμή που το πρόβλημα έγινε γνωστό στις διοικήσεις των τραπεζών η τροφοδοσία ενισχύθηκε και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στον μεγαλύερο βαθμό!

Παρόλα αυτά ο χειρότερος σύμβουλος αυτή τη στιγμή είναι ο πανικός, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η πολιτική εκμετάλλευση μία δυσλειτουργίας η οποία είναι στο όριο του φυσιολογικού και προκλήθηκε αποκλειστικά από φήμες και υποθετικά σενάρια…

Ανατίναξαν τέσσερα ΑΤΜ στα Σπάτα

Στις 4 τα ξημερώματα άγνωστοι ανατίναξαν έσσερα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα και πέρα από την αναστάτωση των περιοίκων υπήρξαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Οι δράστες απέσπασαν κασετίνες με χρήματα από το ένα μηχάνημα και διέφυγαν. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν ένα μαύρο Seat το οποίο έφτασε στο σημείο λίγο πριν την έκρηξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This