Κραυγή αγωνίας από την Κέα: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε τους πρόσφυγες που ήρθαν»

Must Read

Στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι της Κέας, που αντίκρισαν περισσότερους από 190 πρόσφυγες και μετανάστες να αποβιβάζονται από το εσωτερικό φορτηγού πλοίου αγνώστων στοιχείων, το οποίο προσάραξε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στον λιμενοβραχίονα του νησιού.

Μεταξύ των αλλοδαπών βρίσκονται λίγα παιδιά, δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ τα περισσότερα άτομα είναι νεαρής ηλικίας. Πηγές από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και τρεις διακινητές. Οι συνολικά 193 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο του νησιού, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ωστόσο αντιμετώπισε πρόβλημα στη μηχανή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να προσεγγίσει το λιμάνι της Κέας.

Κλιμάκιο του Λιμενικού αποτελούμενο από 10 άτομα έφτασε χθες με ελικόπτερο στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει τόσο στο ανακριτικό έργο όσο και στην αντιμετώπιση της ρύπανσης που ενδεχομένως έχει προκαλέσει η προσάραξη του πλοίου.

Άμεσα έγινε Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Δημάρχου Ειρήνης Βελισσαροπούλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι:

Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός. Σε ένα νησί όπου: 

  1. χωρίς δημοτικές υποδομές,
  2. με ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, που εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, λειτουργεί με ιατρικό προσωπικό δύο αγροτικούς ιατρούς
  3. με ένα Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπηρετούν 7 άτομα
  4. με ένα Λιμενικό Τμήμα που απαρτίζεται από ακόμα λιγότερα άτομα 
  5. χωρίς τον παραμικρό εφοδιασμό των ανωτέρω με εξοπλισμό προστασίας από ιογενείς ασθένειες, των οποίων πιθανόν να είναι φορείς οι λαθρομετανάστες 
  6. με όλα τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις εστίασης να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους βάσει της σχετικής ΚΥΑ και με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται εκτός νησιού η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς .

Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος της Κέας ζητεί από την Κυβέρνηση:

Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφαλή απομάκρυνση των 196 λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες κλειστές δομές. Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να προφυλάξουν την υγεία και την περιουσία των κατοίκων του νησιού μας, που με τόσο κόπο οι φορείς και οι πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν όλες αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του Κεντρικού κράτους. Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. την άμεση αποστολή ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας, Εσωτερικών, σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με το ανωτέρω λεκτικό.
  2. Εκτιμώντας τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να υποβάλλουμε αίτημα για την υποστήριξη των θέσεών μας.
  3. Να ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση από ειδικό κλιμάκιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει προκληθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κέας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This