Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ο πανικός «εξαφάνισε» Depon και Panadol από τα φαρμακεία – Καθησυχάζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ

Μετά την έρευνες των επιστημόνων που κατέδειξαν την επιδείνωση της κατάστασης ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό όταν τους χορηγήθηκε αντιφλεγμονώδης θεραπεία, οι συμβουλές τον γιατρών υποδεικνύουν την χρήση παρακεταμόλης, τα γνωστά Depon και Panadol. Την ίδια συμβουλή έδωσε και ο Λοιμωξιολόγος κ. Τσίοδρας κατά την διάρκεια ενημέρωσης των έκτακτων μέτρων για αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το ανησυχητικό της κατάστασης είναι ότι πλέον αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο στα φαρμακεία, αντίστοιχο με αυτό των σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες συρρέουν να αγοράσουν μεγάλα αποθέματα σε προϊόντα, παρά τις συνεχείς επιβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη στην αγορά.

Στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες παρατηρείται έλλειψη της παρακεταμόλης σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φαρμακευτικά είδη που έχουν τεράστια ζήτηση λόγω κορωνοϊού.

O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι το θέμα της έλλειψης παρακεταμόλης θα λυθεί τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τα προϊόντα που έχουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορονοϊού, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μασκών, ενώ υπάρχουν (αλλά με το “σταγονόμετρο”) αντισηπτικά και γάντια. Ο κ. Ευγενίδης ανέφερε ακόμα πως δεν ισχύουν οι φήμες ότι οι πολίτες προμηθεύονται φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που προσβληθούν από κορωνοϊό, γιατί αυτά τα φάρμακα χορηγούνται μόνο με συνταγή.

Να σημειωθεί ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 6% για τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού.

«Δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των τιμών σε πολλά από αυτά τα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που τυγχάνουν ευρείας χρήσης, για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την αυξημένη ζήτηση, κυρίως όμως εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς, αφού ούτε μάσκες εισάγονται στον βαθμό που θα έπρεπε, ούτε πρώτες ύλες και συσκευασίες για παραγωγή αντισηπτικών είναι διαθέσιμες», επισημαίνει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

«Ως ένα ελάχιστο μέτρο για την ανακούφιση κυρίως των πολιτών που αγοράζουν κάποια από αυτά τα προϊόντα, αλλά και του κράτους που προμηθεύεται το σύνολο όλων των παραπάνω, φρονούμε πως επείγει και είναι απαραίτητη η άμεση μετάβασή τους στο μειωμένο συντελεστή του 6%», τονίζει ο ΦΣΘ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ