Παρασκευή 18/6/2021

Μείωση διδακτικών ωρών και διεξαγωγή Πανελληνίων Ιούλιο ή Σεπτέμβριο εξετάζει το υπουργείο Παιδείας (video)

Τα σενάρια σχετικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων αρχίζει να μελετά το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που τα σχολεία έχουν κλείσει και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών, όπως είχε οριστεί αρχικά.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι εξετάσεις θα γίνουν είτε Ιούλιο είτε Σεπτέμβριο, καθώς, όπως είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το πρώτο σενάριο σχετικά με τις πανελλαδικές είναι να γίνουν τον Ιούλιο, στην περίπτωση που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για δύο ή τρεις εβδομάδες, και το δεύτερο να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο, αν το χρονικό διάστημα ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες.

Όπως τόνισε, η πρώτη περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί με μείωση διδακτικών ωρών και ακυρώσεις περιπάτων. Για τη δεύτερη περίπτωση προκύπτουν διάφορα ζητήματα, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ο προγραμματισμός των πανεπιστημίων της χώρας.

«Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, όσο γίνεται, την αναστάτωση των μαθητών», τόνισε η κυρία Κεραμέως, αναφορικά με το ζήτημα των πανελλαδικών, προσθέτοντας πως «η επιδίωξη είναι να μεταφερθούν, για να γίνει όσο πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία έναρξης, ούτως ώστε η αναστάτωση να είναι η μικρότερη δυνατή για τους μαθητές».

Μείωση της εξεταστέας ύλης ζητά η ΕΛΜΕ Αχαΐας

Την ίδια στιγμή, η ΕΛΜΕ Αχαΐας ζητά από το υπουργείο Παιδείας τη μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων και την αναστολή των εξετάσεων στις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου. Σε σχετική ανακοίνωσή της, ζητά από το υπουργείο να σταθεί δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειές τους με μέτρα ανακούφισης, όπως είναι η κατάργηση των πάσης φύσεως ενδοσχολικών εξετάσεων σε όλους τους τύπους σχολείων, η μείωση της εξεταστέας ύλης και ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί της Αχαΐας σχολιάζουν και το ζήτημα της διδασκαλίας εξ αποστάσεως, που εφαρμόζεται, πλέον, λόγω των κλειστών σχολείων, αναφέροντας πως το υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά ότι «ένα ποσοστό των οικογενειών δεν έχει υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο και, επομένως, οι μαθητές αυτών των οικογενειών δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν» και επίσης ότι «ενώ γνωρίζει την κακή ποιότητα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα σχολεία, αγνοεί το ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται, για να εργάζονται από τα σπίτια τους».

Διαβάστε επίσης: Έντονη δυσαρέσκεια στην Εκκλησία για το κλείσιμο των ναών

Όσον αφορά στο «μέτωπο» των ΑΕΙ, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο στα πανεπιστήμια εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος υπέγραψε εγκύκλιο που αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Έτσι, τα ΑΕΙ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα και τον εξοπλισμό.

  • Δείτε τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας & θρησκευμάτων:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ