Παρακολουθείστε online την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού μέσω της εφαρμογής του ΕΜΠ!

Must Read

Η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιούργησε μια νέα, ιδιαίτερα εύχρηστη πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του ιού!

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν online, βήμα προς βήμα, την εξέλιξη της επιδημίας που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, δίνει στην κυβέρνηση, αλλά και στους πολίτες, η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), υπό τον καθηγητή Γιώργο Φώτη.

Για τη λειτουργία της στη διεύθυνση http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/, έχουν ενημερωθεί μέσω e-mail τα αρμόδια υπουργεία.

Πρόκειται για το μόνο συνδυαστικό online πρόγραμμα, που όχι μόνο παρέχει συνεχή ενημέρωση αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά, ταυτόχρονα, επιτρέπει τη σύγκριση των χωρών βάσει παραμέτρων, όπως η πυκνότητα, η έκταση, ο πληθυσμός, ο αριθμός των κρουσμάτων ή οι θάνατοι από τον ιό.

Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες με έμφαση στη φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων που απαντούν σε όλα τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Φώτη, αφορμή για τη δημιουργία της πλατφόρμας στάθηκε το γεγονός ότι οι πολίτες, κυρίως, αλλά και κάποιοι ερευνητές δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τις διαστάσεις που έχει λάβει ο κορωνοϊός, καθώς γνωρίζουν μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ολοκληρωμένη άποψη για αποφυγή πανικού

Το διαδικτυακό αυτό πρόγραμμα, τούς επιτρέπει να παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, υπολογίζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη και να μην πανικοβάλλονται.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος σε κάθε χώρα και διευκολύνει τον επισκέπτη να εκτιμήσει την εξέλιξή του. Για παράδειγμα, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, απεικονίζεται ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δηλαδή συνολικά, την τελευταία ημέρα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων που ακούμε καθημερινά είναι σίγουρα σημαντικό μέγεθος, αλλά, προτού μας κυριεύσει ο πανικός, θα πρέπει αυτό να αντιστοιχηθεί με αλλά χαρακτηριστικά των χωρών στις οποίες αναφέρονται και να μελετηθεί η διαχρονική εξέλιξή τους. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η Ιταλία είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης, με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων, είναι μια παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί», εξηγεί ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης: «Ακέφαλο» το Γεννηματάς! Θετικοί στον κορωνοϊό ο διοικητής και 6 ακόμη υπάλληλοι και νοσηλευτές

Ο κ. Φώτης επισημαίνει ότι, μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ημέρα και μεταξύ χωρών, ακόμα και με τη μέση εικόνα του πλανήτη συνολικά, ούτως ώστε να διαπιστώσουν την πραγματική ένταση και το ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε και διαχειρίζεται την πλατφόρμα, τον κ. Φώτη πλαισιώνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Άλκηστις Δαλκαβούκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This