Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Σημαντική ανακάλυψη από Έλληνες επιστήμονες δίνει ελπίδες στην καταπολέμηση των βαριών περιστατικών του κορωνοϊού

Μια τεράστια ανακάλυψη έκαναν Έλληνες επιστήμονες και ειδικότερα οι ερευνητές της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες από πνευμονία, που ίσως να αποτελέσει μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, βρήκαν τον μηχανισμό που με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί την κατάρρευση του ανοσοποιητικού και οδηγεί σε βαριά πνευμονία.  Η ανακάλυψη έγινε στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου, όπου πάρθηκαν δείγματα από αίμα ασθενών,  με την ανακάλυψη να δίνει ελπίδες για τη θεραπεία των βαριά νοσούντων από τον ιό που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ  ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή». Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.

«Η ανάλυση αυτή παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας.

Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμαρέλλος.

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα μέτρα – Απαντήσεις σε 22 ερωτήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ