Γιατί (ό,τι και να γίνει) χάθηκε το success story του ελληνικού τουρισμού για το 2020;

Must Read

Η ανεξέλεγκτη «επέλαση» του θανατηφόρου ιού τόσο στη χώρα μας, όσο και τον πλανήτη ολόκληρο αλλάζει μέρα με την μέρα τον κόσμο ολόκληρο.  

Και τα περισσότερα κράτη, -ειδικά του δυτικού κόσμου- πληρώνει τα λάθη που έκανε μέχρι σήμερα στην αξιοποίηση και τον «σεβασμό» της δημόσιας υγείας. Ευρώπη και Αμερική πληρώνει το τίμημα της αποδυνάμωσης των νοσοκομείων, του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να αποδεικνύονται άοπλοι στη μάχη κατά του κορωνοϊού…

Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία ακόμα και η πανίσχυρη Αμερική μετράνε χιλιάδες νεκρούς, όχι μόνο λόγω της βιαιότητας και της ταχύτητας με την οποία ο covd-19 χτύπησε τα κράτη αυτά αλλά και διότι το σύστημα Υγείας των χωρών αυτών είναι αποδεκατισμένο.

Η χώρα μας ήταν μέχρι τώρα τυχερή!

Και αυτό διότι ενώ την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα ήταν το «πείραμα» και η χώρα που δέχτηκε το ωστικό κύμα, στην περίπτωση του κορωνοϊού είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί (όσο αυτό ήταν δυνατόν) μαθαίνοντας από το τραγικό παράδειγμα της Κίνας και ειδικά της γειτονικής Ιταλίας.

Όμως εάν η πρόοδος της εξάπλωσης (χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζόμενων στην Πολιτική Προστασία αλλά και των πολιτών) παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα, ο εφιάλτης ξεκινά την «επόμενη μέρα».

Και είναι εφιάλτης η «επιστροφή στην κανονικότητα» τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο -ότι και να γίνει- έχει χαθεί για το 2020!

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και το Υπουργείο Τουρισμού προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν λύση ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν κάτι που, παρά τις ευχές και τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, φαντάζει ακατόρθωτο.

Και αυτό διότι:

  • Το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 30.000.000 τουρίστες σημειώνοντας ρεκόρ αφίξεων. Ο στόχος -και οι μέχρι πριν από 2 μήνες προβλέψεις- να ξεπεραστεί ο αριθμός αυτό το 2020 έχει χαθεί, μια και αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν παγκόσμιο αποκλεισμό, με κλειστά σύνορα (εναέρια, θαλάσσια και επίγεια).
  • Νησιά όπως η Σαντορίνη έχουν επενδύσει σε τουρίστες από την Κίνα αλλά και την Αμερική. Η Κίνα δειλά «βγαίνει» από την δίνη της πανδημίας και η Αμερική μόλις «μπαίνει». Οι tour operatiors των χωρών αυτών έχουν ακυρώσει τα πακέτα διακοπών και συνεπώς τις προκρατήσεις άρα, ένας τεράστιος αριθμός επισκεπτών από τις χώρες αυτές έχει χαθεί για το 2020.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τους εκδρομείς του καθολικού Πάσχα αλλά και της άφιξης Σκανδιναβών, Γερμανών και Βρετανών (είναι οι λαοί που επιλέγουν φτηνά πακέτα στις αρχές του καλοκαιριού) για προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, -και γενικά τα νησιά του Ιονίου- η Κως και η Κρήτη και λόγω της εν εξελίξει πανδημίας αλλά και της ακύρωσης οικονομικών πτήσεων τσάρτερ προς τα νησιά. Άρα ο μαζικός «φτηνός» τουρισμός που καλύπτουν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου έχει εξαερωθεί.

Τι συμβαίνει, τι θα συμβεί και γιατί η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη

Στην άκρη του ελληνικού τούνελ και με μία συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες «βλέπουν» άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η επαναλειτουργία των καταστημάτων και το άνοιγμα σχολείων, αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, σε έναν με δύο μήνες.

Ο γρίφος όμως που έχει να λύσει το επιστημονικό επιτελείο και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι το θέμα της ασφάλειας ώστε να μην υπάρξει ένα νέο ντόμινο από κάποιους μολυσμένους τουρίστες και φυσικά ο φόβος που έχει επικρατήσει (και θα περάσουν χρόνια ώστε να επαλειφθεί) με αποτέλεσμα να αποτρέπει την άφιξη αλλά και την υποδοχή τουριστών από «κόκκινες» χώρες.

Το τεράστιο λοιπόν πρόβλημα είναι ο έλεγχος των επισκεπτών, ο συνωστισμός στους παραθεριστικούς προορισμούς και το σημαντικότερο η έλλειψη υγειονομικής υποδομής να υποδεχθεί κάποιο νησί ένα κρούσμα ή στη χειρότερη περίπτωση μία εξάπλωση έστω και μικρής κλίμακας. Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κανονικές εποχές τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία των νησιών να είναι τραγικά υποστελεχωμένα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι τουρίστες, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άνω των 60 και πολλοί από αυτούς με υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα λόγω του εξαιρετικού κλίματος ειδικά το καλοκαίρι.

Εδώ είναι στο χέρι των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και του οικονομικού επιτελείου να δοθούν ισχυρότατα κίνητρα ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, με επιδότηση προσλήψεων εποχικού και όχι μόνο προσωπικού και ενίσχυση της προμήθειας ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Το βέβαιο είναι ότι κάνοντας «ταμείο» με το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει έναν οικονομικό εφιάλτη μια και η χώρα μας θα έχει χάσει ένα τεράστιο έσοδο με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να βρεθεί στα τάρταρα. Και εκεί θα χρειαστεί μια σοβαρή επανεκκίνηση της οικονομίας μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, γιατί η πανδημία που ζούμε σήμερα θα αλλάζει τον κόσμο για πάντα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This