Πανδημία Covid-19: 6+1 tips για την αντιμετώπιση του άγχους λόγω (και) του υποχρεωτικού εγκλεισμού

Must Read

Στη ζωή μας συχνά συμβαίνουν γεγονότα που μας δημιουργούν άγχος: από μικρά συμβάντα, όπως δυσκολίες στον χώρο εργασίας, μέχρι και τα (πολύ) πιο σοβαρά, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, μια αναπάντεχη κοινωνική συνθήκη, όπως ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μας για την αυτοπροστασία μας από τον κορωνοϊό.

Κι ενώ ο οργανισμός μας διαρκώς διαταράσσεται και αποδιοργανώνεται, το στρες κάποιες φορές μπορεί να έχει σπουδαία οφέλη στη ζωή μας, αφού είναι το κίνητρο για να δράσουμε, να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε αλλαγές, να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε. Ωστόσο, το χρόνιο ψυχολογικό στρες προκαλεί ενδοκρινολογικές μεταβολές στον οργανισμό, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Συμβαίνει τα συμπτώματα του άγχους να επηρεάσουν το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Εάν είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα κοινά συμπτώματα που εμφανίζει το άγχος, αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Το άγχος πηγή ποικίλων προβλημάτων υγείας

Το άγχος, εάν το αφήσετε χωρίς έλεγχο, μπορεί να συμβάλει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διατροφικές διαταραχές, μελαγχολία και διαβήτης.

Επίσης, όταν είστε στρεσαρισμένος, αισθάνεστε ότι είστε διαρκώς σε υπερένταση, δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, να γαληνέψετε. Είναι αδύνατο να αποδώσετε σε δραστηριότητες και να πάρετε αποφάσεις, που προηγουμένως δεν σας δημιουργούσαν πρόβλημα. Κάνετε συχνά αρνητικές σκέψεις, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και ο ύπνος σας διαταράσσεται.

Η ιατρική αναφέρει ότι, όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς πίεσης τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, να μεγαλοποιούν τα πάντα, να είναι σε συχνή υπερένταση χωρίς εμφανή λόγο και αιτία.

Είναι πιθανόν να αρρωσταίνουν συχνά και να παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πεπτικές ενοχλήσεις, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, ταχυπαλμίες, έντονο αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης του στρες

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως οδηγούν τα άτομα σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να έχει διαγνωστεί οργανικό πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους αντιμετώπισης του στρες που μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το άγχος από τον εγκλεισμό στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας:

1. Διαλογισμός
Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι δυνατό να μειωθεί κάθε αρνητική σκέψη που προκαλεί στρες, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την ευεξία. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως σύντομες ασκήσεις καθημερινά με επικέντρωση της σκέψης σε ένα πρόσωπο, σε μια κατάσταση για 15-20 λεπτά, σε συνδυασμό με γυμναστική, όπως γίνεται στη γιόγκα και στο tai chi.

2. Θετική σκέψη
Η αλλαγή του τρόπου σκέψης επιστημονικά φαίνεται να επιδρά στη μείωση του στρες. Όταν καταφέρουμε να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις ή να τις επεξεργαστούμε, καταφέρνουμε τη βελτίωση του συναισθήματος. Αυτό έχει διαπιστωθεί και ορμονικά, αφού τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται στον οργανισμό, ως απάντηση της αλλαγής του τρόπου σκέψης.

3. Ηλιοθεραπεία
Η έκθεση στο φως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να αυξήσουμε τη σεροτονίνη. Μελέτες έχουν δείξει μια θετική συσχέτιση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία με τα επίπεδα σεροτονίνης, χωρίς, ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί ο βιοχημικός μηχανισμός.

4. Άσκηση
Μια άλλη γνωστή μέθοδος για να ελαττώσουμε το στρες και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, είναι η άσκηση. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άλλες μεθόδους μείωσης του στρες, όπως είναι οι εναλλακτικές θεραπείες εκγύμνασης, που αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής και σωματικής μας κατάστασης.

5. Διατροφή
Η διατροφή είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογική κατάστασή μας. Με τον τρόπο αυτόν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έχουν επακόλουθο τη βελτίωση της διάθεσής μας.

6. Μασάζ
Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Επιπλέον, όταν χαλαρώνει το σώμα, τείνουν να καταλαγιάζουν οι σκέψεις και να ηρεμεί ο νους. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ έχει ευεργετική δράση στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και του καρδιακού ρυθμού, γεγονός που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη της επαφής και του αγγίγματος.

7. Μουσική
Ορισμένα μουσικά κομμάτια αποτελούν πολύτιμο βοήθημα στην αποσυμπίεση και την εκτόνωση του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική με αργό ή μέτριο ρυθμό και με απλή, μελωδική δομή προκαλεί ηρεμία και ευχαρίστηση. Πρόκειται για κομμάτια κλασικής μουσικής, σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής, χορωδιακής ή ακόμη και τραγούδια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This