Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Γ. Ιωαννίδης, καθηγητής επιδημιολογίας του Στάντφορντ: «Η θνητότητα του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί παρόμοια με της γρίπης»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η θνητότητα του νέου κορωνοϊού να αποδειχθεί στο μέλλον περίπου ίδια με εκείνη της γρίπης ο Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης, που αναφέρει ότι τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία για τον Covid-19 δεν είναι αξιόπιστα, καθώς κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο περισσότερα είναι τα πραγματικά κρούσματα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα.

Όπως λέει ο διακεκριμένος επιστήμονας, από το πού θα κάτσει τελικά η μπίλια σε σχέση με τη θνητότητα του κορωνοϊού (ποιο ποσοστό νοσούντων θα πεθάνει) θα εξαρτηθεί και η θνητότητα της νόσου, δηλαδή ποιο ποσοστό του πληθυσμού υγιών και αρρώστων θα σκοτώσει ο ιός σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, ενός έτους). Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ιωαννίδη, βασικός τρόπος για να πέσει φως στο μυστήριο που αφορά τη θνητότητα του Covid-19 είναι να γίνουν μαζικά τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό.

Την ίδια γνώμη με τον Έλληνα καθηγητή φαίνεται πως μοιράζονται και άλλοι επιστήμονες διεθνώς, οι οποίοι παραμένουν «τυφλοί» όσον αφορά την εξάπλωση της νόσου, δεδομένου ότι αρκετοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ελαφρά συμπτώματα. Έτσι, διαφωνούν σχετικά με το πόσο μικρότερη είναι η πραγματική θνητότητα του Covid-19 και κατά πόσο είναι μεγαλύτερη ή όχι από τη θνητότητα της εποχικής γρίπης, η οποία είναι γύρω στο 0,1% (ένας θάνατος ανά 1.000 νοσούντες).

Μεγάλες οι διαφοροποιήσεις ανά χώρα

Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, η θνητότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα προσεγγίζει το 3,4%, δηλαδή αρκετά κάτω από τον μέσο όρο παγκοσμίως, που κυμαίνεται στο 4,7%. Με άλλα λόγια, η χώρα μας έχει περίπου τέσσερις θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την ώρα που η γειτονική Ιταλία, η οποία έχει τους περισσότερους νεκρούς, έχει 178 θύματα ανά εκατομμύριο, η Γερμανία έξι νεκρούς ανά εκατομμύριο, η Πολωνία μόνο 0,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μόλις 0,5.

Δείτε επίσης: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (ξέχασε τους επιστήμονες) συνεχάρη ιδιοκτήτρια μπουτίκ που έραψε δωρεάν 600 μάσκες

Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών έχουν πολλές αιτίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως για παράδειγμα ποια ομάδα του πληθυσμού μολύνεται περισσότερο σε μία χώρα (όσο πιο ηλικιωμένοι τόσο μεγαλώνει η θνητότητα), σε ποιο στάδιο της επιδημικής καμπύλης βρίσκεται κάθε χώρα, πόσα τεστ έχει κάνει, πώς ανταποκρίνεται κάθε εθνικό σύστημα υγείας κ.ά.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως κατά πόσο μπορεί να οφείλονται στον κορωνοϊό τα απλά συμπτώματα τύπου κρυολογήματος (καταρροή, φτάρνισμα κ.λπ.), τι ρόλο παίζουν τα παιδιά στην εξάπλωση της νόσου ή αν το καλοκαίρι θα βάλει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ