Κυριακή 20/6/2021

«Μοδίστρες Άμεση Ανάγκης» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού τάχθηκαν 346 μοδίστρες από 37 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας, οι οποίες ράβουν 40.000 μάσκες, που θα παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να τις διαθέσει με τη σειρά του όπου υπάρχει ανάγκη.

Δεν πρόκειται για Μη Κυβερνητική Οργάνωση ούτε κάποιον σύλλογο, αλλά για τις Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης, το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του Θεσσαλονικιού εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη, που μαζί με τον βιοτέχνη ένδυσης Κωνσταντίνο Τεκτονίδη απηύθυνε πριν από δέκα ημέρες ανοιχτή πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ραφή μάσκας. H ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς μαζί με τις μοδίστρες και τους ραφτάδες ανταποκρίθηκαν και επαγγελματίες, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σημαντικό εγχείρημα.

Μέχρι στιγμής, 40.000 τεμάχια υφασμάτων, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μάσκες, έχουν αποσταλεί σε 346 μοδίστρες και ράφτες σε 37 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση, οι μοδίστρες συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα που απαιτείται και έλαβαν ειδικό βίντεο για τη ραφή, όπως και υφάσματα, που διατέθηκαν από τους «αρχιτέκτονες» αυτής της πρωτοβουλίας.

Δείτε επίσης: Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η κατάσταση θα έχει χαλαρώσει ως το καλοκαίρι αλλά μην περιμένουμε μαγικά στην αλλαγή του καιρού»

Οι μοδίστρες ράβουν, περνούν λάστιχα, υπολογίζουν σύμφωνα με το πατρόν μια θήκη για το φίλτρο που θα περαστεί μετά, πλένουν και στη συνέχεια σιδερώνουν. Μάλιστα, οι μάσκες είναι 100% βαμβακερές, πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες, ως μια προτεινόμενη λύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι καμία μάσκα δεν πρόκειται να διατεθεί προς πώληση, καθώς τη διάθεσή τους θα διαχειριστεί αποκλειστικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ειδικότερα το παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Ο Ερυθρός Σταυρός θα εκτιμήσει τις ανάγκες σε τόπους, δομές υγείας, υπηρεσίες και θα παραδώσει τις μάσκες όπου κρίνει απαραίτητο. Μάλιστα, γίνονται προσπάθειες ώστε το κόστος των μεταφορικών για την επιστροφή των ραμμένων μασκών να καλυφθεί από χορηγίες, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι μοδίστρες που συμμετέχουν σε αυτή την εθελοντική δράση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ