Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Απ. Τζιτζικώστας: «Στόχος μας, οι επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να μη χαθούν θέσεις εργασίας»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Σε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε δέσμη μέτρων, με στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, την επομένη της υγειονομικής κρίσης, ώστε να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

«Στόχος μας είναι να μην μείνει μόνη της καμιά επιχείρηση την επομένη της πανδημίας του κορωνοϊού. Κοινός στόχος είναι να ξανασταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους, να μη μείνει καμιά κλειστή και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Χτίζουμε σήμερα όλοι μαζί, και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, την επόμενη μέρα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη μέρα, η οποία θα είναι δύσκολη για το επιχειρείν, για τους εργαζόμενους και συνολικά για την οικονομία», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί ανά Περιφερειακή Ενότητα και κλάδο και τις προτεραιότητες που θέτουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της λειτουργίας της αγοράς.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα περιφερειακού χαρακτήρα από τις υπηρεσίες και το σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Η δέσμη των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να αρχίσουν να λειτουργούν αμέσως μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
  • Δράσεις για την προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.
  • Επίσπευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με μεγαλύτερη προσβασιμότητα για όλες τις επιχειρήσεις στους ευρωπαϊκούς πόρους. Βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στη βάση του ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ και με κεντρικό στόχο την κάλυψη των αναγκών της πραγματικής οικονομίας. Χρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Διεκδίκηση από κοινού με τα Επιμελητήρια εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση και τη μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία του συνόλου των επιχειρήσεων (αδειοδοτήσεις, κτλ.).

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

«Η χώρα τα πηγαίνει μέχρι σήμερα καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ελπίζουμε πως θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση το επόμενο διάστημα και σταδιακά θα αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διεκδικήσουμε από κοινού μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης στις νέες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται. Γι’ αυτό και η στήριξή τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, μετά και την υιοθέτηση των προτάσεών μας για την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πόροι που διαθέτουμε θα κατευθυνθούν πρωτίστως στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, στη στήριξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι, η επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, το επόμενο διάστημα θα είναι τακτική, προκειμένου να εξετάζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ