Κυριακή 20/6/2021

Πλοίο-καραντίνα για τους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία, ζητούν οι νησιώτες του βορείου Αιγαίου

Πλοία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι καραντίνας για όσους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας από την γειτονική Τουρκία, στην οποία ο κορωνοϊός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση, ζητούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου από τους αρμόδιους φορείς.

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα, καθώς και οι φόβοι μήπως η Τουρκία στείλει στην Ελλάδα μετανάστες που έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχουν θορυβήσει -και όχι άδικα- τους δημάρχους των νησιών του βορείου Αιγαίου, που καλούνται να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 που έχει «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως μια ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου στα νησιά αυτά θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες ιατρικές υποδομές, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κρούσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, αποφασίστηκε να σταλεί πρόταση προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για τη μίσθωση ενός πλοίου-καραντίνα για τους μετανάστες, ώστε να μειωθεί, όσο είναι δυνατόν, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Υγειονομική υποστήριξη των νησιών

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό όργανο της Π.Ε. Σάμου προτείνει να υπάρξει μέριμνα για την άμεση μίσθωση πλοίου, το οποίο θα διατεθεί ως χώρος καραντίνας και θα χρησιμοποιηθεί για την υγειονομική υποστήριξη των νησιών, προκειμένου να φιλοξενούνται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Στην πρόταση του Συντονιστικού Οργάνου τονίζεται πως η παραμονή των προαναφερθέντων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποτελεί υγειονομικό κίνδυνο για τη μετάδοση του κορωνοϊού, με γνώμονα την πορεία της νόσου στην Τουρκία.

Εκτός από το ζήτημα του πλωτού μέσου, το Συντονιστικό Όργανο προτείνει, επίσης, να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου, σε όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ