Ανάλγητοι δανειστές! Δίνουν τέλος στην προστασία πρώτης κατοικίας και ονειρεύονται πλειστηριασμούς μέσα στην πανδημία

Must Read

Το ανάλγητο πρόσωπό τους δείχνουν ακόμα μία φορά, αμετανόητοι, οι δανειστές, καθώς, παρά την πρωτοφανή οικονομική καταστροφή που ήδη έχει προκαλέσει η πανδημία σε όλη την Ευρώπη, στυλώνουν τα πόδια κι εμμένουν στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου.

Το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου έως το τέλος του έτους πέφτει, προς το παρόν, στον απάνθρωπο τοίχο που έχουν στήσει οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ντροπή!

Κάποιοι, βέβαια, στη χώρα μας -ειδικά νεοφιλελεύθερων αποκλίσεων, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση- προσποιούνται, τώρα, ότι πέφτουν από τα σύννεφα και επικρίνουν τη στάση αυτή, όταν τα προηγούμενα χρόνια εκφράζονταν υπέρ των Μνημονίων που επέβαλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η άρνηση αυτή δεν είναι άλλωστε άσχετη με τη γενικότερη στάση του Βερολίνου, που επιδιώκει να κερδίσει -πάνω στα φέρετρα του κορωνοϊού- και άλλα δισ., θέτοντας εκ νέου υπό μνημονιακό ζυγό τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Με εμφανή την επιρροή της αδίστακτης Γερμανίας, που για χρόνια ζητούσε «αίμα» στη χώρα μας μέσω των Μνημονίων, οι δανειστές διατηρούν την ίδια σκληρή στάση, αγνοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντί να συναινέσουν σε ένα απόλυτα λογικό και στοιχειώδες αίτημα, με δεδομένες τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος θερίζει και τις δικές τους χώρες, δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, αλλά για την «κουλτούρα» των πληρωμών.

Απίστευτοι τύποι, δεν ξέρουμε αν η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει τόσες λέξεις για να τους χαρακτηρίσει! Αυτή την αναλγησία εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράταση έως τέλος του 2020 ζητά η Ελλάδα

Το πλαίσιο λήγει στις 30 Απριλίου και η κυβέρνηση ζητεί παράταση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να μη δοθεί παράταση, δεν θα μπορέσει να γίνει τώρα η μετάβαση στο νέο πλαίσιο, αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, το ίδιο και τα γραφεία των συμβολαιογράφων, ενώ, τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και τα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα έχουν παγώσει.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εμφανίστηκε να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας», δήλωσε, υιοθετώντας, πάντως, «μονομερείς» πρακτικές, τις οποίες, ως βέρος μνημονιακός, κάποτε αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας.

Απομένει, βέβαια, να φανεί και σε ποιο βαθμό αυτή η εξαγγελία θα γίνει -και πώς ακριβώς- πράξη ή αν αποσκοπεί απλώς στην πρόσκαιρη εκτόνωση των δυσμενών εντυπώσεων.

Τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 κατέθεσε, στο μεταξύ, στη Βουλή το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή και να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This