31-5-2020

Οι ασθενείς φοβούνται να επισκεφθούν τα νοσοκομεία – Τι θα γίνει όμως μετά την ύφεση;

Την εικόνα ότι τα νοσοκομεία έχουν «πάρει ανάσα» με πολύ λιγότερες επισκέψεις καθώς οι ασθενείς να φοβούνται να τα επισκεφθούν, δίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τα έκτακτα περιστατικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, μειώθηκαν 60% – 70 % με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να είναι πλέον ελάχιστοι σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία επισκεψιμότητας από μεγάλα Νοσοκομεία: 

  • Στο Αττικό Νοσοκομείο πριν τη κρίση, νοσηλευόταν κατά μέσο όρο 750 ασθενείς με 120 ράντζα και τώρα νοσηλεύονται μόνο 250 ασθενείς συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
  • Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ πριν την κρίση νοσηλευόταν 600 ασθενείς ενώ τώρα νοσηλεύονται 250 ασθενείς συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.
  • Στο Νοσοκομείο Θριάσιο πριν την κρίση νοσηλευόταν 300 ασθενείς, ενώ τώρα νοσηλεύονται 150.
  • Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Αθηνών πριν την κρίση νοσηλευόταν 650 ασθενείς, ενώ τώρα νοσηλεύονται 270.
  • Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πριν τη κρίση νοσηλευόταν 500 ασθενείς, ενώ τώρα νοσηλεύονται 100.
  • Στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, πριν τη κρίση νοσηλευόταν 520 ασθενείς και τώρα 200 ασθενείς.
  • Στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, πριν τη κρίση νοσηλευόταν 650 ασθενείς και τώρα νοσηλεύονται 350 ασθενείς.
  • Στο Νοσοκομείο Άρτας, πριν τη κρίση νοσηλευόταν 200 ασθενείς και τώρα νοσηλεύονται 80 ασθενείς.

Η εικόνα με μειωμένες επισκέψεις των ασθενών που φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία ενώ μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας, είναι επικίνδυνο σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, που προειδοποιεί για αύξηση νοσηρότητα του πληθυσμού.

Αμέσως μετά την ύφεση της πανδημίας τα νοσοκομεία αναμένεται να γεμίσουν ασθενείς που θα θέλουν να εξεταστούν και χρειαστεί να λειτουργήσουν όλα τα ιατρικά τμήματα και θα εμφανισθούν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όταν το προσωπικό ζητήσει τις άδειες και ρεπό που δικαιούται. 

«Είναι ανάγκη να οργανώσουμε από τώρα το υγειονομικό σύστημα γιατί το καλοκαίρι δεν θα είναι σαν τα άλλα. Θα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία από άλλες παθήσεις. Είναι ευκαιρία η πανδημία με τις πλούσιες δωρεές και την κατανόηση από όλους της σημασίας ενός αξιόπιστου οργανωμένου δημόσιου συστήματος υγείας να γίνει ευκαιρία να λυθούν οι χρόνιες παθογένειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ