Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι χρηματοδοτούν, ο επιχειρηματίας μοστράρεται και η Lufthansa «πετάει»

Άλμα άνω του 10% κατέγραψαν οι μετοχές της Lufthansa, αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε -ο οποίος τις εποχές της κερδοφορίας συναινούσε ως γνήσιος φιλελεύθερος σε απολύσεις εργαζομένων και σε περικοπές μισθών, αλλά όταν πρόκειται να καλύψει ζημιές συμπεριφέρεται… σοσιαλιστικά- αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σχέδιο διάσωσης της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, που χρηματοδοτείται, βέβαια, από τις τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων.

«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης» δήλωσε ο Τίλε, ο οποίος κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας για τον αεροπορικό εταιρικό κολοσσό. Η επικύρωσή του, πάντως, αποτέλεσε «ανάσα» για την εταιρία, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ο επενδυτής ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρία καθώς και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιό της.

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει, βέβαια, ανακούφιση στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα πολιτικά την κατάρρευση ακόμη μιας γνωστής εταιρίας, ύστερα και από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.

Προκαλεί όμως και αντιδράσεις, καθώς την ίδια στιγμή η ιρλανδική Ryanair ανακοίνωσε πως θα προσφύγει ενώπιον της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης εναντίον της απόφασης των Βρυξελλών να δώσουν το πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ της αεροπορικής εταιρίας Lufthansa από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι το σχέδιο αυτό υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ