Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022

Δικαστική απόφαση κόλαφος για MLS

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ακόμα και λίγες ημέρες πριν αρχίσει η ελεύθερη πτώση της μετοχής της εταιρίας τεχνολογίας MLS, που από τις 13 Μαΐου βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λόγω «μαγειρέματος» των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο βασικός μέτοχος Γιάννης Καματάκης πωλούσε μετοχές σε «στρατηγικούς επενδυτές», υποσχόμενος μεγάλες αποδόσεις.

Μάλιστα πωλούσε μετοχές της MLS που κατείχε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να αποκομίσει προσωπικά κέρδη εκατομμυρίων, ενώ οι επενδυτές «έμειναν με τον μουντζούρη»!

Αυτό προκύπτει από την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η κυπριακή εταιρία Leftwich Limited στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η Leftwich Limited πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής για πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου τόσο του κ. Καματάκη όσο και της MLS μέχρι την εκδίκαση της αίτησης (τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν τον Δεκέμβριο).

Η διοίκηση της Leftwich υποστηρίζει στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης πως τον Δεκέμβριο του 2018 απέκτησε περίπου το 3% της MLS, αγοράζοντας απευθείας 373.000 μετοχές από τον Γιάννη Καματάκη αντί ποσού που έφτανε τα 1.560.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Καματάκης πρόσφερε και «έκπτωση» 5% έναντι της τιμής που είχε τότε στο χρηματιστήριο η εταιρία τεχνολογίας. Όπως επισημαίνεται, «εκείνη τη χρονική περίοδο ο δεύτερος εναγόμενος λανσάριζε τη νέα αλληλεπιδραστική συσκευή της εταιρίας, με το εμπορικό όνομα, και διέθετε ‘επιλεκτικά’, κατά τα λεγόμενά του, μετοχές του ίδιου σε ισχυρού επιχειρηματικού προφίλ πρόσωπα, που θα σηματοδοτούσαν με τη σειρά τους την εμπιστοσύνη στο νέο προϊόν και θα ωθούσαν έτσι τις πωλήσεις του».

Στις παρουσιάσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Καματάκης στη Leftwich Limited υποστήριζε πως η MLS «είχε κατορθώσει και είχε αναπτύξει ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας, την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης “MAIC”, που Θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια». Το προϊόν αυτό, όπως έλεγε, «ήδη πήγαινε πολύ καλά, καθώς υποτίθεται πως οι παραγγελίες ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία στην αγορά, και είχε δημιουργήσει δυνατότητες για άνοιγμα σε νέες αγορές, με θετικότατες προοπτικές άμεσης επέκτασης της δραστηριότητας» της MLS.

Η κυπριακή εταιρία αγόρασε, όμως, τις μετοχές, αλλά αφού συμφώνησε με τον κ. Καματάκη και την MLS με ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου 2018, πως στην περίπτωση που είχε αποκρύψει κάποια σημαντική πληροφορία ικανή να επηρεάσει την τιμή της μετοχής, «θα επαναγόραζε τις μετοχές στην τιμή που τις αγοράσαμε εμείς, πλέον των εξόδων κάθε συναλλαγής (αρχικής και επαναγοράς). Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωνόταν με την ως άνω υποχρέωση, είχε συμφωνηθεί ότι είχαμε κάθε δικαίωμα να πουλήσουμε τις μετοχές προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και να αναζητήσουμε τη διαφορά από τους / εναγόμενους».

Αμέσως μόλις αγόρασε τις μετοχές η κυπριακή εταιρία άρχισε και η μεγάλη κατρακύλα στην τιμή της μετοχής της MLS. Μέχρι την ημέρα που ανεστάλη η διαπραγμάτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις 13 Μαΐου 2020, η μετοχή είχε χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της. Όμως οι εκπρόσωποι της Leftwich Limited δεν περίμεναν μέχρι τον περασμένο Μάιο. Από τις 13 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή πέντε μήνες πριν από την αναστολή διαπραγμάτευσης, έστειλαν εξώδικο στον κ. Καματάκη και στην MLS και ζητούσαν εξηγήσεις για την κατάρρευση της μετοχής.

Με το εξώδικο ζητούσαν επίσης να οριστεί «εντός εβδομάδας» «οποιαδήποτε εκ των πέντε ελεγκτικών εταιριών Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PriceWaterhouseCooper, Grant Thornton, δηλαδή εταιριών εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας, προκειμένου να καταγράψουν, εξηγήσουν και αξιολογήσουν όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την αξία της επιχείρησης και τις ιδιότητες των μετοχών». Μάλιστα η Leftwich δήλωνε πως θα πληρώσει η ίδια το κόστος του ελέγχου των βιβλίων της MLS από έναν διεθνή οίκο. Το εξώδικο κατέληγε πως, αν ο κ. Καματάκης και η διοίκηση δεν συμφωνήσουν στον διορισμό, τότε θα ενεργοποιούνταν το ιδιωτικό συμφωνητικό και ο επιχειρηματίας έπρεπε να επαναγοράσει τις μετοχές στη συμφωνηθείσα τιμή.

Τόσο ο Γ. Καματάκης όσο και η διοίκηση της MLS (δηλαδή πάλι ο κ. Καματάκης) απάντησαν με εξώδικα με τα οποία αρνούνταν τον διορισμό διεθνούς οίκου για τον έλεγχο της εταιρίας τεχνολογίας. Μάλιστα, ο πρώτος αρνούνταν κατηγορηματικά πως ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις επαναγοράς των μετοχών από πλευράς του «και γενικότερα αρνούμαι ότι είχα γνώση κατά τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης ή της απόκτησης της συμμετοχής σας οποιουδήποτε λόγου, γεγονότος ή κατάστασης που εξελίχτηκε κατά τρόπο που να επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη της εταιρίας με άμεσο αντίκτυπο στην επένδυσή σας».

Το λογιστικό «μαγείρεμα» που έδειξε ο έλεγχος και το εξώδικο-καταπέλτης

Στις 13 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της MLS στο Χρηματιστήριο με βάση πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το οποίο έκανε λόγο για αθέμιτες λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2018. Μία εβδομάδα αργότερα η Leftwich Limited έστειλε νέο εξώδικο και ζητούσε την επαναγορά των μετοχών, όπως προέβλεπε το ιδιωτικό συμφωνητικό με τον κ. Καματάκη. Ο τελευταίος στην απάντησή του αρνείται άλλη μια φορά πως ικανοποιούνται οι συνθήκες που είχαν συμφωνήσει και τους προτρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια!

Στη Leftwich υποστηρίζουν, όπως αναφέρεται και στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, πως πλέον η MLS «έχει αφεθεί στην τύχη της, και μαζί με αυτήν κρίνονται οι τύχες όλων όσοι είχαν συναλλαχθεί μαζί της». Η προσωρινή διαταγή τη δικαιώνει και περιπλέκει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της MLS με τους ομολογιούχους δανειστές που επίσης έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, όπως και οι μέτοχοι.

πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου: Εθνικός στόχος που δεν πρέπει να χαθεί η απορρόφηση εθνικών και...

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί ο...

Ο Πειραιάς κρίσιμο σταυροδρόμι στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού

Μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν από το Belt and Road είναι η Ελλάδα,...

Αυτό το ελληνικό σούπερ μάρκετ μοιράζει 5,8 εκατ. ευρώ!

Δίνεται έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας με την Ένωση...

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με την...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση...

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και...

Intrakat: Σύμβαση ύψους €60,7 εκατ. με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη διευθέτηση...

Σε υπογραφή σύμβασης ύψους 60,7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με το Υπουργείο Υποδομών και...

Intrakat: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία  το  αιολικό πάρκο του Ομίλου  Intrakat στην Άνδρο, στο...

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου – Ποιο θα είναι το ωράριο

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, από 11 έως 8 τα καταστήματα σε...

Νέα διάκριση στα HRAWARDS απέσπασε o ελληνικός όμιλος αμυντικής τεχνολογίας EFAGROUP

O ελληνικός βιομηχανικός όμιλος εταιριών άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής EFAGROUP τιμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη...

Η BD ΕΛΛΑΣ χορηγός του 8th MedTech Conference

Η BD ΕΛΛΑΣ συμμετείχε με την ιδιότητα του χορηγού στο 8th MedTech Conference με...

Μάριος Τέμπος: Μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ με απόφαση του Υπερταμείου

Τον Μάριο Τέμπο, Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου, όρισε το Υπερταμείο ως...

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε αναπτυξιακή πορεία μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. με καταβολή μετρητών συνολικού...

Στρατηγική επένδυση της ΤΗΕΟΝ SENSORS

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξή της ανοίγει η ελληνική THEON SENSORS, με την επένδυση...

Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone της Ucandrone στις Μικρές Κυκλάδες

Η Nova μέλος της UnitedGroup, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,...

Intrakat: Σύμπραξη με Ellington Solutions για αξιοποίηση ακινήτων

Σε στρατηγική συνεργασία στον τομέα των REOs (Real Estate Owned) προχωρούν η Intrakat και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Έτσι έκλεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ ήταν αιμόφυρτη στον δρόμο

Με αυτά τα χρήματα θα έβγαζε τα έξοδα του μήνα και θα πλήρωνε την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν ο σκύλος της

Εύβοια: Κατέρρευσαν σκάλες σε σπίτια, μετά τα βραδινά Ρίχτερ

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κοινότητα Ζαράκων στη Νότια...

H Μαρτίνου απέλυσε από την «Κιβωτό» τον Πασχάλη, τον Ιρακινό και άλλους 3 συνεργάτες του πατρός Αντωνίου

Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα από τις δομές - Τι είχαν καταγγείλει τα παιδιά
spot_img

NEWSROOM