Δώδεκα Έλληνες στις 100 προσωπικότητες για την παγκόσμια ναυτιλία το 2020

Μήπως οι Έλληνες είναι οι μόνοι που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τεράστιες οικονομικές αυτοκρατορίες στον θαλάσσιο τομέα;

Must Read

Διερωτώνται πολλοί: «Πώς είναι δυνατόν, η μικρή αυτή χώρα, να είναι τόσο ψηλά στον χάρτη της παγκόσμιας εμπορικής Ναυτιλίας

«Θαλασσοδάνεια», σου λέει ο ένας. Μα, θαλασσοδάνεια μπορούν να πάρουν-και παίρνουν- κι άλλοι, πολλοί. Σιγά μην είναι οι τράπεζες των μεγάλων συμφερόντων ανοιχτές στους Έλληνες και κλειστές στους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Αμερικανούς.

«Φορολογικές απαλλαγές» σου λέει ο δεύτερος. Μα, μήπως δεν έχουν φορολογικές απαλλαγές οι Γερμανοί εφοπλιστές; Την μάνα τους και τον πατέρα τους, τους είχε δώσει ο Δρ. Σόιμπλε ως υπουργός των Οικονομικών. Ε, και;

Δεν μπορεί, λοιπόν, κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν γίνεται να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία και να βγαίνουν μπροστά οι Έλληνες!

Τι είναι αυτό; Το λένε DNA; το λένε δαιμόνιο; το λένε «ελληνική ναυτοσύνη»; το λένε Οδυσσέα; Μήπως οι Έλληνες είναι οι μόνοι που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τεράστιες οικονομικές αυτοκρατορίες στον θαλάσσιο τομέα; Μήπως η θάλασσα και το εμπόριο είναι τελικά «στο αίμα μας»;

Διότι, αν το καλοσκεφτούμε, οι Έλληνες είναι οι μόνοι που ανταγωνίζονται τους Κινέζους. Και όταν λέμε «Κινέζος εφοπλιστής», μην γελιόμαστε, εννοούμε το Κινεζικό κράτος, την παντοδύναμη κινεζική οικονομία. Δηλαδή, για να καταλαβαίνουμε, οι Κινέζοι που προβάλλονται ως άτομα, ας πούμε, ως επί κεφαλής του στόλου της Cosco, αύριο μπορεί να μην είναι στην θέση τους, αφού η εταιρεία (και ο στόλος) είναι κρατική! Είναι κάτι σαν εκείνον τον Καούζωφ, της Χριστίνας Ωνάση.

Δώδεκα συμπατριώτες μας εφοπλιστές, λοιπόν, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες για την παγκόσμια ναυτιλία για στο 2020.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης ( Αngelicoussis Shipping Group) βρίσκεται στην έβδομη θέση, και είναι για μια ακόμη χρονιά ο κορυφαίος Έλληνας πλοιοκτήτης.

Στη 13η θέση βρίσκεται ο Γεώργιος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas/Seatraders). Στην 24η θέση φιγουράρει ο Γεώργιος Οικονόμου της TMS Group και στην 25η η Αγγελική Φράγκου (όμιλος Navios).

Στην 35η θέση, είναι ο Πήτερ Λιβανός (GasLog/DryLog ) και ο
Πέτρος Παππάς (Star Bulk) στην 37η. Ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Golden Union) βρίσκεται στην 38η θέση.

Στην 59η, ο Ευάγγελος Μαρινάκης (Capital Group). Στην 60η ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare). Στη θέση 81 του καταλόγου η Άννα Αγγελικούση (Alpha Bulkers, Alpha Gas, Pantheon Tankers).

Στην 83η βρίσκεται ο Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ) και στην 86η θέση ο Δημήτρης Φαφαλιός πρόεδρος της INTERCARGO. Τέλος, στην 93η είναι η Κύπρια επιχειρηματίας Δέσποινα Θεοδοσίου Πρόεδρος της WISTA International.

Τιμής ένεκεν, στην πρώτη θέση τοποθετήθηκαν οι Ναυτικοί, που χαρακτηρίζονται ως οι ήρωες στη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθούν οι Robert Uggla (AP Moller Holding) και Søren Skou (AP Moller Maersk). Τρίτοι, οι Κινέζοι Xu Lirong και Miao Jianmin (της κρατικής Cosco/China Merchants ).

Και μην ρωτάτε «πώς τα καταφέρνουν οι Έλληνες κυρίαρχοι των θαλασσών». Αν περάσετε από τα γραφεία των εταιρειών, θα διαπιστώσετε ότι εργάζονται 24 ώρες την ημέρα. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Και τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο των εταιρειών στις διεθνείς χρηματαγορές, έγινε ακόμη πιο δύσκολη…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This