Η ώρα των big deals: Επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ από τους έξι κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας

Τέσσερα νέα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης - 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας έως το 2024, σε ηλεκτρική ενέργεια, αλουμίνιο, τσιμέντο και καύσιμα

Must Read

Οι έξι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας ηγούνται της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, καθώς προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις, δαπανώντας κεφάλαια που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επενδυτικό κύκλο της χώρας μετά τη δεκαετή κρίση και το «πάγωμα» της οικονομίας λόγω της Covid-19. Oι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ αφορούν τους κλάδους της μεταλλουργίας, της μεταποίησης, της διύλισης πετρελαίου και της βιομηχανίας τσιμέντου. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά οι επενδύσεις που υλοποιούνται από τους έξι μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους είναι οι παρακάτω:

Mytilineos

(Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου – Βοιωτία: 350.000.000 ευρώ)

Στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε ολοκληρώνεται η μεγάλη βιομηχανική επένδυση για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Το νέο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Mytilineos θα κοστίσει 350.000.000 ευρώ και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει αεριοστρόβιλο κλάσης 9Η.08 της αμερικανικής General Electric με θερμική απόδοση 63%. Θα είναι δηλαδή η πιο ισχυρή και αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα προβλέπεται να εκπέμπει 70% λιγότερους ρύπους, δηλαδή 3.400.00 τόνους, εξοικονομώντας 210.000.000 ευρώ προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μονάδα της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι η πρώτη μονάδα που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύπτει με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Στο ηλεκτρικό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία λειτουργούν ήδη δύο μονάδες, η μία έχει ισχύ 444MW (Protergia), καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής με το Αλουμίνιον (334ΜW). Με την ολοκλήρωση της επένδυσης της Mytilineos η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων θα ξεπεράσει το 1,8 GW.

Η διοίκηση της Mytilineos έχει θέσει, επίσης, ως στόχο την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το ύψος της επένδυσης έχει προϋπολογιστεί στα 335.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της νέας μονάδας θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας από τους 500.000 τόνους σε 1.000.000 τόνους. Η κατασκευή της νέας, υπερσύγχρονης μονάδας θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο κύκλος εργασιών του τομέα μεταλλουργίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Motor Oil

(Παραγωγή βενζίνης υψηλών οκτανίων: 310.000.000 ευρώ)

Η Motor Oil υλοποιεί αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια της επένδυσης θα κατευθυνθούν στην αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής νάφθας, αφού θα μπορούν να παράγουν περισσότερα λευκά προϊόντα, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και ειδικότερα βενζίνες υψηλών οκτανίων καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο. Μέχρι σήμερα το διυλιστήριο παράγει ποσότητες καυσίμων με χαμηλότερα οκτάνια, τις οποίες διαθέτει με έκπτωση σε ειδικές αγορές, όπως είναι η Λιβύη.

Η αναβάθμιση των προϊόντων θα βοηθήσει την εταιρία όσον αφορά τη σημαντική διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ της νάφθας και των λευκών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Motor Oil, η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφθασε τους 467.000 τόνους το 2017. Με τη νέα επένδυση η παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφωθεί στο 1.000.000 μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων. Το νέο εργοστάσιο που αναμορφώνει τη νάφθα σε βενζίνη κατασκευάζεται αυτή την περίοδο από την ιταλική εταιρία Technip και θα αρχίσει τη δραστηριότητά του το πρώτο δίμηνο του 2022.

Τιτάν

(«Πράσινη» αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου: 25.000.000 ευρώ)

Στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας επενδύει ο όμιλος Τιτάν. Το έργο αφορά την εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25.000.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, με αυτή την αναβάθμιση το εργοστάσιο Καμαρίου θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών καυσίμων, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Μετά την επένδυση η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000 τόνων, ισοδύναμη με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί συμβατικών.

Τα εναλλακτικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία μπορούν να προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση του υπολείμματος της ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Ένα επιπλέον όφελος της επένδυσης στο εργοστάσιο Καμαρίου, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αττικής – Βοιωτίας, είναι και η δυνατότητα συμβολής του σε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil

(Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου – Κομοτηνή: 300.000.000 ευρώ)

Ο εισηγμένος όμιλος σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής επένδυσης 300.000.000 ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεργαστεί με τον όμιλο της Motor Oil Hellas. Στο έργο οι δύο εταιρίες θα συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμία. Στόχος είναι η κατασκευή του έργου να αρχίσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας, με δεδομένο ότι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου. Στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τις εργασίες κατασκευής της μονάδας θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας. Η νέα μονάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υποκατάσταση των αποσυρόμενων μονάδων λιγνίτη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος ιδίως στον βορρά.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το 2020 αναφέρει για την επένδυση, ύψους 300.000.000 ευρώ: «Οι αναμενόμενες επιπτώσεις των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του λιγνίτη ως καύσιμο για τον εξηλεκτρισμό της χώρας επιβεβαιώνουν τη στρατηγική απόφαση του ομίλου να επενδύσει δυναμικά στην κατασκευή και τη λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής καθαρής ισχύος 600MW στην περιοχή της Κομοτηνής, για την οποία απαιτείται μια επένδυση της τάξεως των 300.000.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν ικανοποιητικά κέρδη, προς όφελος των μετόχων του ομίλου».

Elpedison

(Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου – Θεσσαλονίκη: 400.000.000 ευρώ)

Τα ΕΛ.ΠΕ. και η ιταλική Edison προχωρούν στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο όμιλοι έχουν σχεδιάσει την επένδυση, ύψους 400.000.000 ευρώ, και βρίσκονταν μάλιστα στη διαδικασία επιλογής προμηθευτή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ένα από τα σενάρια, επίσης, που εξέταζαν ήταν και η χρήση υδρογόνου για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%.

H μονάδα, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Εχεδώρου, στον Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έχει ήδη λάβει άδεια από τη ΡΑΕ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας θα είναι έως 6.540 GWh. Στόχος είναι οι εργασίες να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison διαθέτει άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θίσβη της Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη.

ElvalHalcor

(Κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου (ΘΗΣ): 300.000.000 ευρώ)

Δυναμικό «παρών» σε αυτή την κούρσα των επενδύσεων δίνει και η ElvalHalcor, που ελέγχεται μετοχικά από τον όμιλο της Viohalco. Ο όμιλος έχει δρομολογήσει ακόμη μία μεγάλη επένδυση, ύψους άνω των 300.000.000 ευρώ, για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου σε έκταση εντός του ευρύτερου συγκροτήματος στη Θίσβη Βοιωτίας. Πρόκειται για θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από συνδυασμό αεριοστρόβιλου με ατμοστρόβιλο και η οποία συμπεριλαμβάνει λέβητα ανάκτησης θερμότητας, τριφασική σύγχρονη γεννήτρια και λοιπές συνοδευτικές εγκαταστάσεις.

Η διοίκηση του ομίλου δεν έχει λάβει ακόμη την τελική επενδυτική απόφαση, ωστόσο το φθινόπωρο αιτήθηκε στην ΡΑΕ και πέτυχε την αύξηση ισχύος του σταθμού από 566 MW (αρχικά) σε 651 MW, ενώ προχωρά και η αδειοδοτική διαδικασία. Πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου με στρόβιλο κατηγορίας Η, υψηλής θερμικής απόδοσης, που θα εγκατασταθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης, όπου η μητρική εταιρία συμμετοχών διαθέτει και άλλα εργοστάσια, ενώ πλησίον βρίσκεται και το εργοστάσιο της Elpedison. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρία συμμετοχών είχε μικρό μερίδιο στην Elpedison, από την οποία αποχώρησε.

Από τη συνολική ισχύ, ο όμιλος ΕlvalHalcor μπορεί να καλύψει πάνω από το 50% της ισχύος της μονάδας, περίπου 300MW, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως τσιμεντοβιομηχανίες. Άλλωστε, η ΕlvalHalcor συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται προωθώντας τα συμφέροντα της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του κλάδου, την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ΕlvalHalcor είχε συμμετάσχει και στον διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασιών, ωστόσο στην πορεία εκτίμησε ότι μια κίνηση στον διαγωνισμό δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ομίλου. Τέλος, να σημειωθεί ότι, εκτός από τη μονάδα συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕlvalHalcor κινείται και εξετάζει επενδύσεις και στον τομέα των ΑΠΕ. Εφόσον προχωρήσουν και τα συγκεκριμένα σχέδια, τότε η συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για την αγορά θα είναι τεράστια, τόσο για τη θέση των μεγάλων ενεργοβόρων καταναλωτών όσο και για την προοπτική των ανανεώσιμων.

Nα υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση των 150.000.000 ευρώ για την εγκατάσταση του νέου, τετραπλού θερμού ελάστρου TANDEM (έλασης αλουμινίου), με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται σε πρώτη φάση κατά 20%, με δυνατότητα διπλασιασμού σε βάθος χρόνου. Η διοίκηση έλαβε απόφαση για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος 100.000.000 ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παραγγελία ενός ψυχρού ελάστρου έξι ράουλων, καθώς και την επέκταση της υφιστάμενης υποδομής γραμμών βαφής και προλίπανσης, με την παραγγελία μίας πλήρως αυτοματοποιη­μένης νέας γραμμής βαφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This