Μετά τον ΔΕΔΔΗΕ οι Αυστραλοί θέλουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Βασικές υποδομές της Ελλάδας καταλήγουν σε διαχειριστές κεφαλαίων και όχι σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις

Must Read

Οι χρηματιστηριακές φήμες είχαν κορυφωθεί πριν από το Πάσχα, αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται και τώρα στις μεταπασχαλινές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η αυστραλιανή Macquarie, η οποία εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή ουσιαστικά απέκτησε την ενεργειακή υποδομή της χώρας, ενδιαφέρεται έντονα για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θυγατρική του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με σημερινή αξία 1,025 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν εκφράζεται καμία επιβεβαίωση της συγκεκριμένης πληροφορίας, παρότι στις συνεδριάσεις πριν από το Πάσχα η μετοχή έφθασε σε ιστορικά υψηλά, με αξιόλογους όγκους συναλλαγών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσια από την αξία της μητρικής κατασκευαστικής εταιρίας.

Οι πληροφορίες στα χρηματιστηριακά γραφεία κάνουν λόγο για σχεδόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Macquarie, με έγκυρες πηγές να υποστηρίζουν ότι το deal είναι πολύ κοντά να κλείσει στα 22,7 ευρώ. H μετοχή στη διάρκεια της εβδομάδας κινούνταν μεταξύ 17,80 και 18,00 ευρώ των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μετά την πώληση του 49% στη Macquarie θα στερήσει από την επιχείρηση ένα τεράστιο εγγυημένο έσοδο 360.000.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, οι ενεργειακές υποδομές της έχουν δοθεί σε funds και διαχειριστές κεφαλαίων και όχι σε εξειδικευμένες εταιρίες.

Η Macquarie είναι ένας όμιλος αναμφίβολα πιστός στην αρχή του πλουτισμού των επενδυτών που εξυπηρετεί. Το αν είναι και κατάλληλος οργανισμός για να διαχειριστεί ένα κρισιμότατο φυσικό μονοπώλιο, σε μια εποχή μάλιστα πολλαπλών κρίσεων, είναι μάλλον υπό συζήτηση. Που πλέον, δεδομένων των εξελίξεων, ίσως πρέπει να είναι εντονότερη.

Για ένα κομμάτι ψωμί

Να σημειώσουμε ότι η συνολική προσφορά των Αυστραλών για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804.000.000 ευρώ. Στην πράξη δηλαδή, η ΔΕΗ θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό, εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισπράξει για το 2021 και το 2022 συνολικά 1,55 δισ.

Σημειώνεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Διαχειριστή στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο (ποσά που εισπράττει) της περιόδου 2021-2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

* 775.984.000 για το 2021.
* 781.851.000 για το 2022.
* 780.897.000 για το 2023.
* 804.837.000 για το 2024.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This