Η Eurobank πήρε πίσω όλες τις μετοχές της!

Γίνεται η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, καθώς πλήρωσε στο ΤΧΣ 93.700.000 ευρώ και πλέον θα μπορεί να χαράσσει την επιχειρησιακή στρατηγική της

Must Read

Τον χορό της «εξόδου» των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άνοιξε η Eurobank, ολοκληρώνοντας την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της, που κατείχε τα τελευταία χρόνια το ΤΧΣ (1,4%). Πρόκειται για 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αποκτήθηκαν στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, αντί συνολικού τιμήματος 93.700.000 ευρώ.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μετά την πλήρη διάθεση των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank, η τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ, όπως, π.χ., το να ασκήσει βέτο σε απόφαση τροποποίησης καταστατικού, συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρίας, μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού, περιλαμβανομένης της πώλησης θυγατρικών, ή για όποιο άλλο θέμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Αυτόνομη πολιτική

Βγαίνοντας από τον έλεγχο του ΤΧΣ, η Eurobank γίνεται η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, ούσα σε θέση προσεχώς να μπορεί να διαμορφώνει αυτόνομα την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων, να επιλέγει υψηλόβαθμα στελέχη και να αποφασίζει τις αμοιβές τους, αλλά και να χαράσσει την επιχειρησιακή στρατηγική της. Εκτιμάται ότι από το νέο έτος η Eurobank θα καταβάλει μέρισμα για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια.

«Η επιτυχής επαναγορά του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank είναι ένα ορόσημο για την τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η Eurobank γίνεται η πρώτη συστημική τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σε όλο τον πολυετή κύκλο της εγχώριας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Ταμείο δεν λειτούργησε μόνο ως μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Είχαμε μια μακρά, ουσιαστική συνεργασία σε όλες τις φάσεις, ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα» σχολίασε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Φωκίων Καραβίας

Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε συνέχεια της από 22.09.2023 αρχικής δεσμευτικής προσφοράς που έλαβε το Ταμείο από τη Eurobank για την απόκτηση των μετοχών μέσω στοχευμένης επαναγοράς και της διενέργειας διαδικασίας διάθεσης μετοχών ανοικτής σε επιλέξιμους επενδυτές, η οποία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου.

«Η πώληση της συμμετοχής μας στη Eurobank αποτελεί ορόσημο στην πορεία και το έργο του ΤΧΣ και μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο» σχολιάζει σχετικά με τη συναλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, προσθέτοντας ότι η Eurobank καθίσταται η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα με αμιγώς ιδιωτική μετοχική συμμετοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This