Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Βρετανοί «μπαίνουν σφήνα» στο παιχνίδι εξαγοράς της Forthnet

Πρόταση για την εξαγορά της Forthnet έχει καταθέσει και η Duet Group στις εμπλεκόμενες τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς, και μάλιστα, σύμφωνα με όσα συζητούνται στην αγορά, είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, αφού με την εκπνοή του Ιανουαρίου λέγεται πως παρήλθε και η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alter Ego.

Η πρόταση της Alter Ego είχε γίνει τον Σεπτέμβριο και το κλείσιμο της συμφωνίας έκτοτε μετατίθεται από μήνα σε μήνα.

Τώρα, οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να κλείσουν το deal και, αν έχει λήξει η περίοδος συζητήσεων, να δώσουν μία ακόμη παράταση. Μπορούν επίσης να μη δώσουν παράταση, αλλά να συνεχίσουν τη συζήτηση καλή τη πίστει. Φυσικά, μπορεί να κάνουν παράλληλες συζητήσεις και με την Duet.

Η Duet είναι το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο που, προ δέκα ημερών, κατέθεσε στους μετόχους της Praxia Bank και στην ΤτΕ πρόταση για την εξαγορά της Praxia, παρά τη συμφωνία της τελευταίας με τη Viva.

Τη Forthnet, όμως, η Duet τη γνωρίζει καλά από καιρό: Λέγεται στους διαδρόμους της Forthnet πως έχουν γίνει κουβέντες τουλάχιστον εδώ και ένα έτος. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η κίνηση της Duet, που αφορά την απόκτηση του συνόλου των δανείων και των μετοχών της (300 εκατ. περίπου σε δανεισμό και 35% περίπου σε μετοχές, οπότε επιφέρει και υποχρέωση δημόσιας πρότασης για την εισηγμένη), έρχεται σε μια περίοδο που τα σχέδια συμβάσεων με την Alter Ego τελειώνουν, με στόχο την υπογραφή τους τον Φεβρουάριο. Και αναφέρεται πως θα εξαντλήσουν κάθε εύλογο περιθώριο προς τούτο, μετά την προσπάθεια που έχουν καταβάλει το τελευταίο πεντάμηνο.

Δείτε επίσης: Τρία νέα υποκαταστήματα για την Optima bank του ομίλου Motor Oil

Άλλωστε, η Duet Group «στην παρούσα φάση δεν εμφανίζεται να θέλει να διαταράξει τη συμφωνία Alter Ego – τραπεζών» εξηγούν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, επικαλούμενες το γεγονός πως η πρότασή της φέρεται ότι είναι σε παρόμοια επίπεδα και όχι σημαντικά υψηλότερη, ώστε να οδηγήσει σε ανατροπή.

Βέβαια, θα μπορούσε να σκεφτεί και κάποιος πιο πονηρεμένος ότι η Duet μπαίνει για να γίνει το deal, να φτιάξει το μαγαζί, αφού έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από το στελεχιακό δυναμικό(!) της Alter Ego, ίσως και να μοιράσει «ιμάτια». Με τον τρόπο αυτόν σίγουρα θα αποφευχθούν το «ξύλο» της αγοράς, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που ενσκήπτουν από εγκρίσεις αρμόδιων Αρχών (π.χ. Επιτροπή Ανταγωνισμού), και στη συνέχεια μπορεί εύκολα να το πουλήσει σε κάποιον (ίδιο;) ενδιαφερόμενο…

Γιατί, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι έτσι λειτουργούν τα funds. Δεν αποτελούν μακροπρόθεσμους επενδυτές…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ