Σημαντική διπλωματική κινητικότητα αναμένεται αύριο Δευτέρα στην Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επίσκεψη των δύο ηγετών στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον συντονισμό των τριών χωρών σε ζητήματα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.
Στο επίκεντρο ασφάλεια και γεωπολιτικές εξελίξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή και κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.
Παράλληλα, θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ενεργειακής πολιτικής και της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία.
Μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης προς την Κύπρο
Η παρουσία του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία εκλαμβάνεται και ως πολιτικό μήνυμα στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην ευρύτερη περιοχή.
Η Γαλλία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Κύπρου, ενώ η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας – Παρισιού τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
Η αυριανή συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιώσει αυτή τη στενή συνεργασία, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Κύπρος: Συμβολική επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για τα ελληνικά F-16
- Συνομιλία Ερντογάν – Μακρόν με αφορμή το Ιράν και φόντο τα εξοπλιστικά







